AWS vergroot AMD Epyc-aanbod

AWS lanceert vijf nieuwe instances gebouwd rond AMD’s Epyc-cpu’s. De timing is verrassend aangezien de volgende generatie van die chips voor de deur staat.

Amazon verbreed zijn AWS-aanbod met vijf nieuwe instances. Die zijn allemaal gebaseerd op AMD Epyc-cpu’s. AWS gaat nog voor de huidige 14 nm ‘Naples’-cpu’s wat ergens verrassend is. Een update van Epyc naar 14 nm en zuinigere 7 nm-technologie staat immers voor de deur. De nieuwe instances komen verspreid over de hele wereld in het portfolio van de cloudgigant terecht.

In de Europese regio’s zien we drie nieuwe instances verschijnen: M5a, R5a en T3a. De M5a’s zijn volgens Amazon perfect geschikt voor kritieke zakelijke applicaties, web- en applicatieservers, back-end-infrastructuur en ontwikkeling. De R5’s zijn dan weer gericht op krachtige databases en andere geheugencentrische toepassingen. T3a is tot slot een gebalanceerde instance voor algemenere workloads. Buiten onze regio introduceert Amazon nog M5ad en R5ad, die op het vlak van functionaliteit gelijkaardig zijn aan de Europese varianten.

Nieuwe lading Epyc

Het vertrouwen van AWS is goed nieuwe voor AMD, dat sterk inzet op Epyc. In de loop van dit jaar moet een tweede generatie van die cpu’s het ultieme wapen worden om nog meer marktaandeel van het dominante Intel af te snoepen. De nieuwe chips worden op 7 nm gebakken en zullen concurreren met 14 nm-Xeon Scalable-cpu’s van Intel. In eerdere demonstraties liet AMD al uitschijnen dat de Epyc ‘Rome’-chips de vloer zullen vegen met Intel-equivalenten.  Al verschillende grote partijen waaronder Dell lieten al interesse optekenen in chips.

Naast prestatie is prijs een belangrijk argument voor de adoptie van AMD-hardware. De chipdesigner belooft al sinds de eerste generatie van Epyc dat zijn processors hetzelfde kunnen als die van Intel, aan tien procent minder geld.

Gerelateerd: AMD’s Epyc 7702P-processor belooft krachtigste in zijn soort te worden