Cisco koopt Acacia Communications voor 2,6 miljard dollar

Netwerkspecialist Cisco neemt zijn leverancier Acacia Communications over voor 2,6 miljard dollar. Acacia bouwt optische netwerkcomponenten en levert ook aan verschillende concurrenten van Cisco.

Cisco betaalt 70 dollar per aandeel voor Acacia, wat neerkomt op een totaalbedrag van 2,6 miljard dollar. De overname is een slimme zet voor Cisco: Acacia maakt optische netwerkchips en andere componenten, die worden gebruikt in hardware bestemd voor telecomproviders.

Dat is een markt waar Cisco de laatste jaren weinig vooruitgang boekt. Tijdens het afgelopen kwartaal noteerde de netwerkspecialist een daling van 13 procent voor zijn omzet uit serviceproviders.

De overname van Acacia kan Cisco in deze markt dat beetje extra credibiliteit geven, om de omzet een boost te geven. Tegelijk zit het bedrijf op 34,6 miljard dollar in cash, wat het overnamebedrag voor Acacia een peulenschil maakt.

Strategisch

Bovendien hebben ook andere markten, zoals cloudleveranciers en datacenteroperatoren, baat bij de snelheid van optische netwerkinfrastructuur. “Met de explosie van bandbreedte in het multi-cloudtijdperk worden optische interconnect-technologieën steeds strategischer”, zegt David Goeckeler, algemeen directeur van Cisco’s netwerk- en securitybusiness.

“De overname van Acacia stelt ons in staat om voort te bouwen op de kracht van ons switching-, routing- en optische netwerkportfolio om aan de meest veeleisende vereisten van onze klanten te voldoen”, gaat Goeckeler verder.

Bestaande klanten

Dat klantenbestand wordt aangevuld met bestaande klanten van Acacia, waaronder ook enkele van Cisco’s grootste concurrenten, zoals Arista Networks.

Cisco en Acacia garanderen dat ze bestaande klanten zullen blijven bedienen, maar een rivaal zoals Arista zal er vast niet blij mee zijn dat het voortaan bij Cisco moet komen aankloppen.

Cisco verwacht de overname af te ronden tijdens de tweede helft van zijn fiscaal jaar 2020.

Handelsoorlog

De voordelen van de overname voor Cisco zijn duidelijk, maar Business Insider merkt terecht op dat de redenen om te verkopen voor Acacia in eerste instantie minder evident lijken. Acacia is een winstgevend en snelgroeiend bedrijf. Het voorbije kwartaal haalde het een omzet van 105,2 miljoen euro, een stijging van 44 procent jaar op jaar.

Acacia kreeg evenwel klappen op de beurs onder invloed van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en Trumps beslissing dat Amerikaanse bedrijven voorlopig niet langer zaken mogen doen met Huawei, een klant van Acacia (en rivaal van Cisco).

Hoewel Huawei maar 1,5 procent van Acacia’s volledige omzet vertegenwoordigt, is de APAC-regio – en China als zwaargewicht – goed voor een aandeel van 67 procent. Door de handelsoorlog overwegen verschillende Chinese bedrijven om af te stappen van Amerikaanse leveranciers. Voor Acacia lijkt de overname door Cisco dus een kwestie van eieren voor zijn geld te kiezen.