Investeringen in public cloudinfrastructuur tegen 2023 goed voor 500 miljard dollar

De uitgaven voor de public cloudinfrastructuur en -diensten verdubbelen dit jaar van 229 miljard dollar tot zo’n 500 miljard dollar in 2023. Steeds meer bedrijven in de professionele dienstverlening en telecommunicatie verruilen traditionele applicatiesoftware voor Software as a Service (SaaS).

Bovendien omarmen ook de detailhandel en discrete productie- en banksector dit cloud computing-model. Dit blijkt uit het deze week gepubliceerde Worldwide Semiannual Public Cloud Services Spending Guid van analistenbureau International Data Corp (IDC). Volgens het rapport blijft SaaS de grootste categorie in cloud computing. Op de voet gevolgd door Infrastructure-as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS), aldus Silicon Angle.

SaaS, IaaS en PaaS

In het geval van SaaS host de cloudprovider applicaties die via het internet beschikbaar worden gesteld aan klanten. Volgens IDC is SaaS tegen 2023 goed voor meer dan de helft van alle publieke cloud-uitgaven. Het grootste deel van de investeringen gaat naar applicaties en systeeminfrastructuursoftware, waarbij klantrelatiebeheer en onderneming resource management software gerekend kunnen worden tot de meest populaire services.

IaaS verwijst naar een bedrijfsmodel waarin een cloudprovider  infrastructuurcomponenten verhuurt die traditioneel worden gevonden in een on-premises datacenter. Het gaat hier dan om oplossingen als servers, opslag- en netwerkhardware en de virtualisatie- of hypervisorlaag.

Het model waarbij een cloudprovider zowel hardware- als softwaretools verhuurt, wordt PaaS genoemd. Deze oplossing bevrijdt gebruikers als het ware van het zelf installeren van hardware en software om nieuwe applicaties te ontwikkelen of uit te voeren.

IaaS snelstgroeiend

Hoewel SaaS de grootste categorie in cloud computing is, zal IaaS tussen 2019 en 2023 het snelstgroeiende cloud computing-segment zijn. IaaS is tegen die tijd goed voor een jaarlijks samengesteld groeipercentage van 32 procent. Toch lijkt het erop dat uitgaven gericht op PaaS-oplossingen de komende jaren een evenzo snelle groei meemaken. Het zou hier dan gaan om een samengestelde jaarlijkse groeipercentage van 29 procent, voornamelijk te wijten aan hogere uitgaven voor gegevensbeheersoftware en toepassingsplatforms. 

“Hoewel SaaS ook hier zal leiden, zal IaaS de uitgaven aanzienlijk zien stijgen voor industrieën die gegevens bouwen en intensieve diensten berekenen. Zo vertegenwoordigen bijvoorbeeld IaaS-uitgaven meer dan 40 procent van de uitgaven voor openbare cloudservices door de professionele services-industrie in 2023. Dit vergeleken met minder dan 30 procent voor de meeste andere sectoren”, aldus IDC.

Amerikaanse bedrijven investeren het meest in cloud computing, goed voor meer dan de helft van alle uitgaven in 2023. China en Latijns-Amerika zullen echter de snelst groeiende regio’s zijn. De uitgaven zullen hier stijgen bij een samengesteld jaarlijkse groeipercentage van respectievelijk 49,1 procent en 38,3 procent.

Gerelateerd: Bedrijven vertrouwen te veel op hun cloudleverancier voor security