Equinix stapt in joint-venture voor bouw Europese hyperscale datacenters

Datacenterspecialist Equinix kondigt aan dat het in een joint-venture ter waarde van 1 miljard dollar stapt met GIC, het soevereine vermogensfonds van Singapore. Bedoeling is om Europese datacenters te bouwen onder de naam xScale, die cateren aan de noden van de grote hyperscalers.

De overeenkomst moet tegen het derde kwartaal van dit jaar gefinaliseerd zijn. GIC zal een aandeel van 80 procent hebben in de joint-venture, terwijl Equinix de overige 20 procent bezit. De datacenterspecialist zal bovendien zijn bestaande datacenters LD10 in Londen en PA8 in Parijs aan de nieuwe onderneming verkopen.

Hyperscale-datacenters hebben andere vereisten dan klassieke datacenters. Hyperscalers streven naar minimale kosten per vierkante meter. Hun datacenters moeten honderdduizenden eenvoudige servers huisvesten, die ontworpen zijn om goedkoop te zijn, en waarbij redundantie bereikt wordt via software in plaats van hardware.

PA8 is Equinix’ allereerste datacenter dat specifiek voor hyperscalers werd gebouwd, terwijl LD10  wellicht een update nodig heeft, zo schrijft The Register. Daarnaast worden nieuwe xScale-datacenters gebouwd in Londen en Amsterdam, en  twee exemplaren in Frankurt. Dat brengt het totaal op zes faciliteiten, met een totale capaciteit van 155 megawatt.

“xScale-datacenters bieden toegang tot het uitgebreide pakket aan interconnectie- en edge-services van Equinix, dat aansluit op de bestaande toegangspunten van de hyperscalers en zullen de snelheid van connectiviteit naar hun bestaande en toekomstige enterprise-klanten vergroten”, zegt Eric Schwartz, chief strategy and development officer bij Equinix.

Hij merkt op dat de meerderheid van de hyperscale-datacenters vandaag in de Verenigde Staten staan. “Dat biedt een uitgelezen kans in EMEA en Asia-Pacific, waar lokale nabijheid tot regionale gebruikers van cruciaal belang is om consistente prestaties en kwaliteit te garanderen”, aldus Schwartz.

Equinix levert zijn diensten vandaag al aan de grootste hyperscalers en beschouwt hen als potentiële klanten voor xScale. Meer bepaald Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba Cloud en Oracle Cloud Infrastructure worden bij naam genoemd. Meer dan 500 miljoen dollar van de jaarlijkse omzet van Equinix is momenteel afkomstig van hyperscalers.