Onderzeese netwerkkabel Google verbindt Europa met Afrika

Google legt een onderzeese netwerkkabel aan die Europa met Afrika verbindt. De kabel, genaamd Equiano, start in Portugal en loopt langs de hele westkust van Afrika tot aan Zuid-Afrika. 

De kabel beschikt over meerdere vertakkingseenheden, die kunnen worden gebruikt om de connectiviteit met andere Afrikaanse landen uit te breiden. Equiano is een state-of-the-art infrastructuur gebaseerd op de Space-Division Multiplexing (SDM) -technologie. Bovendien beschikt de kabel over 20 keer meer netwerkcapaciteit dan de laatste kabel die is gebouwd om deze regio te bedienen.

Optisch schakelen

Google beweert dat het de eerste onderzeese kabel is die optisch schakelen op het niveau van fiber-pair level incorporeert. Anders dan bij een traditionele benadering, waarop op golflengteniveau wordt geschakeld. De optische schakeling zou de toewijzing van kabelcapaciteit aanzienlijk vereenvoudigen, waardoor er sprake is van flexibiliteit om deze op verschillende locaties toe te voegen en opnieuw toe te wijzen als dat nodig is. 

Beeld: Google

Nigeria

De eerste tak zal naar verwachting in Nigeria landen. Het door Google volledig gefinancierd project zorgt voor het versnellen van de bouwtijdlijn en het optimaliseren van het aantal onderhandelingspartijen. In Q4 2018 werd er al een contract voor de bouw van de kabel met Alcatel Submarine Networks ondertekend. Naar verwachting is de aanleg van de onderzeese netwerkkabel in 2021 voltooid. Het betreft daarmee Google’s derde private internationale kabel, na Dunant en Curie. Bovendien is het Google’s veertiende onderzeese kabelinvestering wereldwijd.

De internetreus investeerde tussen 2016 en 2018 al voor 47 miljard dollar in capex of investeringsuitgaven, wat investeringen in de verbetering van onze wereldwijde infrastructuur omvat. De komst van Equiano zal ’s werelds hoogste capaciteit en het best verbonden internationale netwerk alleen maar verder verbeteren.

De onderzeese kabels van Google dragen allemaal de namen van historische armaturen. Dit geldt ook voor Equiano, vernoemd naar Olaudah Equiano, een in Nigeria geboren schrijver en abolitionist die als een slaaf werd vermoord.

Curie

In april ronde Google zijn werkzaamheden aan de 10.000 kilometer lange onderzeese kabel tussen zijn Amerikaanse hoofdkwartier en Chili af. De kabel, genaamd Curie, is vernoemd naar de Nobelprijs-winnaar Marie Curie. De kabel loopt tussen Los Angeles en de poort van Valparaiso in Chili.

 

Beeld: Google Cloud

 

Gerelateerd: Huawei wil onderzeese kabelactiviteiten verkopen