Vraag naar (hyper)converged infrastructuur blijft fors stijgen

De markt van converged systemen is jaar op jaar met 19,3 procent gegroeid. Dat blijkt uit recente cijfers van onderzoeksbureau IDC. Hyperconverged infrastructuur blijft de belangrijkste groeimotor.

Converged infrastructuur gaat over systemen die reken-, opslag- en netwerkcomponenten in één appliance combineren. Door extra appliances toe te voegen, kan je de capaciteit opschalen. Hyperconverged infrastructuur bouwt voort op dat concept en voegt nog een virtualisatielaag toe, voor een software-defined benadering die nog meer schaalbaar en flexibel is.

Volgens IDC’s Worldwide Quarterly Converged Systems Tracker steeg de totale omzet van deze markt met 19,3 procent jaar op jaar, tot een totaal van 3,75 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2019. Hyperconverged systemen zijn daarbij de sterkste groeiers, met een omzetstijging van 47 procent voor een totaal van 1,8 miljard dollar.


Lees meer: Hyperconvergence: wat is het en waarom is het belangrijk?


“Verminderde operationele complexiteit, eenvoudige implementatie en uitstekende pasvorm in hybride cloudomgevingen blijven de HCI-adoptie stimuleren bij een breed scala aan klanten en workloads”, verduidelijkt IDC-analist Sebastian Lagana.

De markt van gecertificeerde referentiesystemen en geïntegreerde infrastructuur groeide 9 procent en is met 1,4 miljard dollar maar net iets kleiner dan de hyperconverged systemen. Het segment van geïntegreerde platformen kromp met 13,3 procent tot 556 miljoen dollar.

Dell nummer één

Dell blijft de belangrijkste speler in de markt van hyperconverged infrastructuur. Het is de grootste leverancier van branded hyperconverged systemen met een marktaandeel van 32,2 procent. Goed voor 586,7 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal. Nutanix en HPE volgen op een tweede en derde plaats, met respectievelijk 14 en 4,6 procent van de markt.

Ook gekeken naar software staat Dell met stip bovenaan via dochteronderneming VMware. Met een kwartaalomzet van 750,7 miljoen dollar heeft VMware een marktaandeel van 41,1 procent. Opnieuw zijn Nutanix en HPE de nummer twee en drie, met een respectievelijk marktaandeel van 28,9 en 4,6 procent.

IDC Worldwide Converged Systems Market by Product Category, 2019Q1