Huawei voorziet twee op drie 5G-netwerken buiten China

Huawei-apparatuur is vandaag terug te vinden in twee op drie gecommercialiseerde 5G-netwerken buiten thuisland China, zo meldt het bedrijf. De Chinese telecomleverancier blijft het voortouw nemen, ondanks inspanningen van de Verenigde Staten om bondgenoten te overtuigen Huawei-apparatuur uit nationale 5G-netwerken te weren.

Volgens Ryan Ding, president van Huawei’s carrier business, heeft de telecomreus ondertussen al 50 commerciële 5G-contracten buiten thuisland China binnengehaald. Dat zei hij deze week tijdens een industrieconferentie waar TechCrunch over bericht.

Het gaat onder meer om contracten in Zuid-Korea, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Finland. In totaal werden volgens Ding al meer dan 150.000 5G-basisstations verscheept. Huawei biedt in principe een end-to-end 5G-oplossing aan, maar dat wil niet zeggen dat elke operator daar ook voor kiest. Vaak wordt vanwege lokale regulering gekozen om verschillende leveranciers te combineren.

Huawei moet in de eerste plaats opboksen tegen concurrenten Nokia en Ericsson. Begin deze maand zei Nokia-CEO Rajeev Suri in een interview met Bloomberg dat zijn bedrijf “tweederde van de tijd” contracten won over Ericsson en “vrij gunstig”met Huawei kon concurreren. De teller stond op dat moment op 42 contracten voor Nokia, 40 voor Huawei en 19 voor Ericsson.

Politieke spanningen

De race naar 5G speelt zich af tegen een achtergrond van geo-politieke spanningen en een Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Daarbij heeft de Verenigde Staten onder meer Huawei in het vizier genomen. Uit vrees voor mogelijke spionage door de Chinese overheid, moedigt de VS zijn bondgenoten al enkele maanden aan om naar zijn voorbeeld Huawei uit hun nationale 5G-netwerken te weren.

Ondanks de inspanningen van de VS, blijft Huawei dus 5G-contracten binnen halen. Huawei heeft altijd ontkend dat het zou samenwerken met de Chinese overheid. Het voert al enige tijd een heuse transparantiecampagne om zijn imago op te poetsen. De meeste operatoren blijven het bedrijf steunen en onder meer de Duitse overheid ziet na eigen onderzoek geen graten in het gebruik van Huawei-hardware voor 5G.

Technologische voorsprong

Huawei heeft volgens verschillende experts een flinke voorsprong in de ontwikkeling van 5G-apparatuur. Dat wordt bevestigd door een recent onderzoek van GlobalData, waar ZDNet vandaag over schrijft.

GlobalData onderzocht de 5G-oplossingen van vijf leveranciers (Ericsson, Huawei, Nokia, Samsung, ZTE), en gaf scores in vier categorieën: basebandcapaciteit, radioportfolio, installtiegemak en technologie-evolutie. Huawei is de enige fabrikant die een perfecte score behaalt.

Global Competitive Landscape Assessment 5G RAN vendor ratings, June 2019 - GlobalData