Google investeert 1 miljard euro in datacenterinfrastructuur in Nederland

Gooogle investeert 1 miljard euro in de uitbreiding van zijn datacenterinfrastructuur in Nederland. In het moderne bedrijvenpark Agriport in de gemeente Middenmeer wordt een nieuwe faciliteit gebouwd. Een bestaande site in Eemshaven wordt uitgebreid.

Joe Kava, vice-president van Googles Global Data Centers, laat weten dat de keuze op Nederland is gevallen, gezien het land aantrekkelijk is voor zijn ruime, duurzame energiebronnen, aldus Bloomberg.

Nederland beschikt over rijke bronnen van wind- en waterkracht. Bovendien helpt het koelere klimaat te besparen op airconditioning. Het is dan ook niet zo vreemd dat technische bedrijven ervoor kiezen om hun datacenters te vestigen in regio’s met toegang tot hernieuwbare energie. Dat maakt ze minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. 

Zo koos Facebook onder meer eerder om een vestiging te openen in de Zweedse stad Lulea en is Nederland een regionaal knooppunt voor Microsoft voor zijn cloudcomputingservices.

Google kondigde eerder in 2018 ook al aan voor 1,5 miljard euro te hebben geinvesteerd in zijn datacenteractiviteiten in Nederland. De nu aangekondigde extra uitbreidingen brengen de totale investering door Google op 2,5 miljard euro. Het is voor nu onduidelijk wat de precieze invulling wordt van de nieuwe faciliteiten.

België

Begin deze maand werd bekend dat Google ook in het Belgische Saint-Ghislain, nabij Bergen, een nieuw datacenter gaat bouwen. De internetgigant trekt daar 600 miljoen euro voor uit, wat de totale investering van het bedrijf in België op ongeveer 1,6 miljard euro brengt. Het wordt het vierde Belgische datacenter van Google. Tegen 2021 moet het nieuwe exemplaar klaar zijn.

“Deze nieuwe investering is uitstekend nieuws voor Wallonië en België. Het bevestigt onze positie als digitale pioniers, een reputatie die we over de jaren heen zorgvuldig opgebouwd hebben”, vindt uittredend Eerste Minister Charles Michel. Hij vindt dat België een leidende rol op zich neemt in Europa. Zeker als het gaat over de uitbreiding van de groeiende digitalisatie, die op haar beurt veel jobs creëert. Dat bedrijven doorgaans voor het buitenland kiezen voor grote technologische investeringen en politiek gekibbel de 5G-uitrol blokkeert, lijkt die analyse toch enigszins te nuanceren.

“Onze kennis en opgeleide werknemers zorgen ervoor dat dienstverleners als Google en start-ups hier kunnen blijven groeien en investeren. Afgelopen jaren hebben we in België bewezen dat we aantrekkelijk zijn voor investeerders. Om onze positie als koploper te behouden, moeten we blijven hervormen en inzetten op digitale innovatie”, aldus Michel.

Gerelateerrd: Google investeert 600 miljoen euro in nieuw Belgisch datacenter