Hyper-V Server 2019 eindelijk beschikbaar in Microsoft Evaluation Center

Microsoft heeft Hyper-V Server 2019 beschikbaar gesteld op het Microsoft Evaluation Center. Hyper-V Server is een op zichzelf staand product dat alleen rollen omvat die verband houden met virtualisatie. De gratis oplossing bevat dezelfde hypervisor-technologie in de Hyper-V-rol op Windows Server 2019.

De softwaregigant kondigde 15 juni het nieuws zelf aan op zijn Windows Server Insider-blog. Bovendien laat Microsoft weten dat Hyper-V Server 2019 voor uiterlijk 19 juni ook beschikbaar komt voor Visual Studio Subscription-klanten.

‘Problemen met de media’

Hoewel Microsoft afgelopen januari de testversies voor Windows Server 2019 beschikbaar stelde in het evaluatiecentrum, bleef het stil rondom Hyper-V Server 2019. Ook gaf Microsoft weinig uitleg hierover. Al doet het vermoeden dat een aantal bugs in het product, waaronder problemen met RDP, zorgden voor oponthoud. Zeker gezien het korte bericht dat de softwaregigant 8 april plaatste in een Windows Server-blog:

“Toen we ons klaarmaakten om Microsoft Hyper-V Server 2019 te publiceren in het evaluatiecentrum, ontdekten we enkele problemen met de media. We werken er actief aan om het op te lossen. We zullen het binnenkort vrijgeven en hier een update rond geven. Dit heeft geen invloed op Windows Server 2019, die inmiddels beschikbaar is voor aankoop.”

Meerdere aankondigingen

Oorspronkelijk kondigde Microsoft op 2 oktober de beschikbaarheid van Windows Server 2019/1809 aan. Kort daarna werden zowel de client- als de serverversie van 1809 weer ingetrokken. Data-verliesrapporten in Windows 10 1809 zouden daarvoor de reden zijn geweest.

Vervolgens werden aangepaste versies van Windows Server 1809/Server 2019 begin november opnieuw uitgebracht. Wederom zonder Hyper-V Server 2019. Afgelopen mei is de volgende release van het halfjaarlijkse kanaal voor Windows Server uitgebracht, Microsoft Windows Server 1903. Ook toen nog steeds zonder Hyper-V Server 2019. 

Iedereen die erin is geslaagd om de oorspronkelijke release van Hyper-V Server 2019 te downloaden toen deze eerder beschikbaar was, wordt door Microsoft geadviseerd de versie te verwijderen en een schone installatie uit te voeren van de nieuwe versie.

 

Lees ook: Windows Server 2019 is vanaf nu algemeen beschikbaar