June haalt je energiefactuur naar omlaag via Orange-netwerk

Orange en June gaan samen in zee om een uitbreiding van de slimme energiemeter naar de markt te brengen. De IoT-module houdt actuele prijzen en verbruik in het oog, en wisselt automatisch van leverancier.

Energiespecialist June gaat in zee met Orange voor de uitrol van een IoT-toestel dat energie-abonnementen beheert. Dat kondigt Tom Sorgeloos, Business Development Manger bij Orange, aan op de Internet of Things Convention van Brewery of Ideas in Mechelen.

Slim energiebeheer

June lanceert een toestel dat in de zekeringskast past en praat met de slimme energiemeter die vanaf binnenkort wordt uitgerold. Het toestel kijkt naar energieverbruik en gewoontes en houdt tezelfdertijd de prijs van energieproviders in het oog. Detecteert het ding een besparing, dan wisselt het automatisch van energieleverancier. June werkt via een maandelijkse abonnementskost, “maar op jaarbasis garanderen we dat de besparingen minstens die kost dekken”, zegt Vincent De Dobbeleer van June.

 

Vincent De Dobbeleer en Wim Briers stellen de NB-IoT-module van June voor op de Internet of Things Convention.

Om te communiceren met de leveranciers moet het toestel natuurlijk verbonden zijn met het internet en daar komt de samenwerking met Orange kijken. De dingen zitten vaak in een kast achter een muur of zelfs in een kelder, waar zowel wifi als traditioneel cellulair bereik niet top is. Het June-toestel communiceert daarom via het narrowband-netwerk van Orange. “Het NB-IoT-netwerk biedt een veel grotere penetratie dan het klassieke 4G-netwerk”, verduidelijkt Wim Briers van Orange.

IoT-netwerk

Het NB-IoT-netwerk is intussen al meer dan een jaar live, maar er zijn nog niet zo heel veel praktische use cases die het speciaal voor statische IoT ontwikkelde netwerk ten volle benutten. June is daarom voor Orange een belangrijk voorbeeld van de voordelen van het netwerk, dat connectiviteit kan voorzien op minder voor de hand liggende plaatsen.

June richt zich met het toestel op consumenten en kmo’s. Wie binnenkort een slimme meter heeft, kan er mee aan de slag. Zonder slimme meter kan June je ook vandaag al helpen: er bestaat een wifiversie van het ding, maar die vereist natuurlijk dat je zekeringskast op een plaats met voldoende ontvangst staat.

Tracken van drones

De NB-IoT-samenwerking tussen June en Orange is niet de enige aankondiging van Orange op de IoT-conventie. Tom Sorgeloos verklapt ook dat Unifly met de provider in zee gaat. Unifly werkt aan een toestel dat als transponder dient voor drones. Voor die connectiviteit worden voorlopig het LTE en LTE-M-netwerk ingeschakeld. “NB-IoT heeft een groter bereik maar geen handover, zodat de technologie enkel geschikt is voor statische toepassingen”, verduidelijkt Sorgeloos. Het Unifly-project kadert in de nieuwe drone-wetgeving die EASA pas lanceerde.