PCIe 6.0 krijgt enorme transfersnelheid

PCIe 4.0 komt nog maar net op de markt, PCIe 5.0 is gefinaliseerd maar PCI 6.0 is al in de maak. De nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur zoals SSD’s en grafische kaarten op het moederbord belooft opnieuw een verdubbeling van de beschikbare bandbreedte.

De PCI Special Interest Group (SIG) heeft de eerste specificaties van de PCI express 6.0-standaard onthuld. Het werk aan versie 6 start nauwelijks enkele weken nadat versie 5 gefinaliseerd werd. De PCI SIG is vastbesloten om de standaard geen flessenhals te laten zijn in de technologie van de toekomst. De enorme bandbreedte illustreert die ambitie.

256 GBps

PCIe 6.0 moet een snelheid van 256 GB per seconde krijgen, en dat over 16 lanes. Dat is een verdubbeling tegenover de 5.0-standaard, die op zijn beurt al het dubbele biedt van PCIe 4.0. PCIe 4.0 verschijnt dit jaar op de markt, onder andere met dank aan AMD’s nieuwe Ryzen-chips. Voor dagelijks gebruik is zelfs die standaard een beetje overkill. Vandaag volstaat PCIe 3.0 voor de meeste consumer-toepassingen zoals het aansluiten van grafische kaarten in workstations of gaminglaptops.

PCIe 6.0 zal net als versie 5.0 vooral tot zijn recht komen in specifieke scenario’s zoals AI-workloads en de aansluiting van extreem snelle opslag, bijvoorbeeld in het kader van persistent memory-toepassingen. De AI-chips van morgen zullen meer dan consumententoepassingen aan de limieten van de hedendaagse aansluitingen aanlopen, net als opslag. Flash-geheugen kan een stuk sneller presteren dan we vandaag in SSD’s zien en ook daar is een snelle aansluiting van belang.

Even geduld

PCIe 6.0 is niet voor morgen. De standaard moet in theorie in 2012 gefinaliseerd worden. Daarna duurt het traditioneel nog een jaar of twee voor ook de eerste hardware op de markt verschijnt. Het PCI-protocol blijft bovendien zoals steeds achterwaarts compatibel.

Gerelateerd: PCIe 5.0 gefinaliseerd voor lancering PCIe 4.0: een probleem?