2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft gisteren haar nieuwste versie van haar besturingssysteem voor mobiele apparaten gelanceerd. Met Windows Mobile 5.0 gaat Microsoft proberen om haar marktleiderspositie te behouden ten opzichte van Palm en RIM.

Het nieuwe besturingssysteem werd door Bill Gates geïntroduceerd op de Mobile & Embedded DevCon 2005 in Las Vegas. Microsoft heeft een hele reeks nieuwe functies toegevoegd die mobiele apparaten met het Windows Mobile systeem meer laten lijken op een portable media player. Daarnaast heeft het ook een aantal populaire functies van RIM’s Blackberry overgenomen.

Meest duidelijke gevolg van de verschuiving naar het mediavlak is de integratie van Windows Media Player 10 (WMP 10). Daarmee kunnen naast muziek en video’s ook opgenomen televisiebeelden afgespeeld worden. WMP 10 synchroniseert ook gegevens met de computer waarop het apparaat wordt aangesloten. Verder heeft Microsoft een update uitgevoerd op het Digital Rights Management (DRM), waarmee ontwikkelaars hun eigen DRM technologie kunnen toevoegen.

Verder is er op multimediagebied ondersteuning gekomen voor camera’s die een burst-mode en een timer functie hebben. Tevens is er nu ondersteuning voor externe USB 2.0 harde schijven.
Algemene veranderingen betreffen onder andere het zogenaamde ‘persistent memory storage’, waarmee informatie wordt bewaard als de batterij van het apparaat leeg is. Ook de office applicaties Excel Mobile, Word Mobile ne PowerPoint Mobile zijn herzien.

Ook aan de zakelijke gebruiker werd gedacht. Windows Mobile 5.0 ondersteunt push-to-talk, videogesprekken en -conferenties en werkt ook met QWERTY keyboards. Ook zal het 3G netwerken en Wi-Fi ondersteunen. De populaire push-email functie die op RIM’s Blackberry zit is volgens ingewijden wel opgenomen in het besturingssysteem, maar het is nog niet zeker of het ook daadwerkelijk geactiveerd gaat worden.