1 op 3 industriële bedrijven overweegt eigen 5G-licentie

Hoewel 5G zich voorlopig nog maar amper in praktijk heeft bewezen, is drie op vier industriële bedrijven het erover eens dat de technologie de belangrijkste drijfveer wordt in hun digitale transformatie voor de komende vijf jaar. Eén op drie overweegt zelfs in een eigen 5G-licentie te investeren.

Eén en ander blijkt uit een nieuw rapport van IT-consultant Capgemini, waarbij industriële bedrijven werden bevraagd naar hun honger voor 5G. Voor het onderzoek werden meer dan 800 executives van industriële bedrijven en 150 topmensen uit de telecomsector in 12 verschillende landen geïnterviewd.

75 procent van de respondenten zegt dat 5G in de komende vijf jaar een key enabler wordt voor hun digitale transformatie. Daarmee staat 5G op de tweede plaats, na cloudcomputing (84 procent). Veiligheid van operaties (54 procent) en kostenbesparing (52 procent) zijn twee belangrijke redenen voor deze bedrijven om te inversteren in 5G.

Daarnaast moet de veelzijdigheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid van 5G enerzijds een antwoord bieden voor huidige connectiviteitsproblemen en anderzijds nieuwe use-cases mogelijk maken, zoals realtime edge analytics en operaties vanop afstand via AR/VR.

Snelle implementatie

Bijna twee derde van de industriële bedrijven (65 procent) is van plan om 5G binnen de twee jaar na beschikbaarheid te implementeren. In België gaat het over 63 procent van de respondenten, waarvan 13 procent er binnen het jaar al werk van wil maken. Grote bedrijven met een omzet van 10 miljard dollar of meer nemen hier het voortouw (74 procent).

Eén op drie bedrijven blijkt bovendien bereid om zich aan te melden voor een eigen 5G-licentie, voor zoverre lokale regulering dat toelaat. Voor de grote organisaties is dat zelfs bijna de helft (47 procent). De drijfveer daarvoor is een drang naar meer autonomie en veiligheid. Daarnaast leeft de bezorgdheid dat operatoren te traag zullen zijn met de uitrol van hun publieke netwerken. Die schatten minstens drie jaar nodig te hebben om hun 5G-netwerken volwaardig uit te rollen.

Premium

Moeten ze toch beroep doen op de operatoren, dan zijn industriële bedrijven bereid om een premium te betalen voor verbeterde 5G-connectiviteit. 72 procent wil meer betalen voor een hogere snelheid en capaciteit, tewijl maar 54 procent van de operatoren denk dat daar een markt voor is. Daar schuilt een belangrijke opportuniteit voor de operatoren om nieuwe businessmodellen op te zetten.