PCIe 5.0-standaard gefinaliseerd voor uitrol PCIe 4.0

De eerste moederborden die PCIe 4.0 ondersteunen liggen nog niet in de rekken maar de standaard voor versie 5.0 is al gefinaliseerd.

De Peripheral Component Interconnect Express (PCIe)-standaard is al sinds 2003 de norm om randapparatuur zoals grafische kaarten aan te sluiten op een computer of server. Sinds de lancering itereerde PCIe relatief snel, tot en met 2010 toen PCIe 3.0 verscheen. Versie 3 is tot vandaag de standaard, maar dat was niet de bedoeling. De special interest group (SIG) rond PCIe nam meer dan zijn tijd met de finalisering van de regels voor PCIe 4.0, waardoor de uitrol daarvan vertraging opliep.

PCIe 5.0 gefinaliseerd

AMD zal de eerste zijn die PCIe 4.0 ondersteunt met de lancering van de derde generatie Ryzen-chips. Moederborden met de juiste aansluitingen verschijnen op hetzelfde moment in de markt. De lancering staat dus voor de deur maar toch is PCIe al gedateerd. De SIG werkte vandaag immers PCIe 5.0 af. De standaard is finaal en kan bijgevolg geïmplementeerd worden. Het is de eerste keer dat een dergelijke standaard afgewerkt wordt nog voor de voorganger in de rekken ligt, om begrijpelijke redenen. De uitrol van PCIe 5.0 kan immers al vanaf 2020 beginnen, wat het nut van PCIe 4.0 in vraag stelt.

PCIe 4.0 verdubbelt te bandbreedte van PCIe 3.0 van 32 GB/s over 16 lanes naar 64 GB/s. Voor versie 5.0 verdubbelt de capaciteit nog eens tot 128 GB/s. Dat is vooral interessant voor opslag. Dankzij de enorme bandbreedte zijn M.2-SSD’s niet meer gelimiteerd door de interface waarmee ze worden aangesloten. Dat betekent dat fabrikanten zich volledig kunnen laten gaan met sequentiële transfersnelheden die RAM evenaren. Gigabyte kondigde vandaag nog een SSD voor PCIe 4.0 aan die snelheid van 15 GB/s haalt.

Betekent dat nu dat je PCIe 4.0 links moet laten liggen tot 5.0-compatibele hardware verschijnt? Beslist niet. Voor endpoints is PCIe 3.0 eigenlijk al genoeg. Grafische kaarten worden niet gelimiteerd door hun interface en de M.2-SSD’s die je ultrabooks of performante workstations vindt al evenmin. Een SSD die PCIe 4.0 tot het uiterste drijft in een cliënt-toestel is al vier à vijf keer sneller dan het beste dat je vandaag op de markt vindt.

Server-opslag

Voor high end flash-servers is PCIe 5.0 interessanter, omdat alle winst op het gebied van prestaties daar van tel is. Dan nog gaat het enkel om de absolute bovenkant van het spectrum, waar enkel prestatie telt en geld een bijzaak is. Het is immers niet omdat PCIe 5.0 bestaat, dat SSD’s die de standaard tot het uiterste drijven plots bestaan en betaalbaar zijn.

Het ziet er desalniettemin naar uit dat PCIe 4.0 op z’n best een overgangs-standaard is. De twee zullen vermoedelijk even naast elkaar bestaan, maar voor fabrikanten is er weinig reden om niet zo snel mogelijk naar 5.0 over te stappen. De standaard is immers zoals steeds achterwaarts compatibel.

Gerelateerd: Gigabyte PCIe 4.0 SSD haalt topsnelheden tot 15 GB/s