AMD demonstreert superioriteit Epyc Rome tegenover Xeon met benchmarks

AMD verfrist zijn cpu-reeks in eerste instantie met Ryzen, maar een update voor de Epyc-datacenterprocessors staat ook om de hoek. Die zouden meer dan competitief zijn met het Xeon-aanbod van Intel.

Van cloud tot exascale, AMD is van mening dat het een competitief portfolio heeft vergeleken met vet vaste waarde Intel. Op Computex in Taiwan voedt CEO Dr. Lisa Su de anticipatie rond de opvolger van de eerste succesvolle Epyc-chips. Epyc Rome moet vergelijkbare Intel-chips overtreffen in rekenkracht. Su is karig met details en een concrete Epyc-aankondiging blijft uit, maar AMD plaatste wel een Epyc Rome-server tegenover een vergelijkbaar systeem met Intel Xeon 8280 om de woorden kracht bij te zetten.

NAMD Apo1 v2.12 was de benchmark van dienst. Dat is een HPC-benchmark die focust op de berekening van moleculaire dynamieken, een traditioneel erg complexe en intensieve taak. Op het podium veegde de preproductie-Epyc de vloer met Intel met meer dan dubbele prestaties. Hoeveel belang we hieraan moeten hechten is onduidelijk. Een rechtstreekse vergelijking is immers pas mogelijk als we meer details zoals TDP en prijs kennen. AMD heeft echter zijn geschiedenis mee, en speelt het spel doorgaans vrij eerlijk als het op benchmarks aankomt.

11.500 rekenkernen

AMD liet verder zien dat ook de eerste generatie Epyc nog stevig in haar schoenen staat. In een demonstratie met Microsoft Azure wordt een Azure HB-instance geschaald om de Siemens Start CCM+-applicatie te draaien. De Le Mans 100 million cell simulation is de benchmark van dienst. In combinatie met de geheugenbandbreedte van de Epyc-servers is het mogelijk om 11.500 rekenkernen in te zetten om de simulatie uit te voeren. “De HB VM’s op Azure zijn een game changer voor HPC in de cloud”, klinkt het op het podium. De verwachtingen voor de volgende generatie Epuc zijn dan ook groot.

De tweede generatie AMD Epyc server-cpu’s moet de prestaties per socket verdubbelen. De floating point-prestatie zou zelfs met factor vier verbeteren. Wat daarvan aan is ontdekken we in principe in het derde kwartaal van dit jaar, wanneer AMD Epyc Rome, gebaseerd op Zen 2, lanceert.

Gerelateerd: Dell omarmt AMD Epyc Rome en verdrievoudigt aantal serverconfiguraties