DJI drones krijgen in 2020 detectoren voor vliegtuigen en helicopters

DJI gaat nieuwe drones uitbreiden met Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) sensoren. De zogeheten AirSense kan signalen ontvangen die vliegtuigen en helikopters uitzenden.

Het gaat om DJI-drones met een gewicht van 250 gram of meer. Drones die in 2020 op de markt komen worden allemaal voorzien van ingebouwde vliegtuig- en helikopterdetectoren. AirSense waarschuwt drone piloten wanneer er een vliegtuig of helikopter in de buurt is. Het is overigens niet zo dat drones voorzien van ADS-B zichzelf automatisch van grotere vliegtuigen verwijderen. Dat is nog steeds een taak die de drone piloot moet uitvoeren.

Amerikaanse luchtvaartautoriteiten

De Amerikaanse overheid heeft de ADS-B-technologie per 1 januari 2020 verplicht voor traditionele vliegtuigen die door een aantal gecontroleerde luchtruimten vliegen. Ook luchtverkeersleiders maken gebruik van deze technologie voor realtime precisie en situationeel bewustzijn.

Hoewel het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) geen toestemming geeft om ook drones te voorzien van ADS-B-sensoren, heeft DJI de technologie al geïnstalleerd bij een aantal professionele modellen. Zo zijn onder meer de Matrice 200 en Mavic 2 Enterprise standaard voorzien van ingebouwde sensoren.

DJI voorzag zijn drones al eerder van een aantal veiligheidsgerichte functies op het gebied van obstakeldetectie en geofencing. Daarnaast beschikken drones ook over veiligheidsfuncties gericht op hoogtelimieten en hebben ze de mogelijkheid automatisch terug te keren naar de startplaats. 

De drones zijn alleen in staat om ADS-B-signalen te ontvangen. De eigen locatie doorzenden naar bijvoorbeeld luchtverkeersleiders is niet mogelijk. Roekeloze piloten kunnen dus nog steeds met hun drone te dicht in de buurt komen van vliegtuigen en helikopters. Ze kunnen niet worden getraceerd door luchthavens die worden platgelegd, omdat een drone zorgt voor gevaarlijke situaties.

 

Lees ook: Dronespecialist DJI zet in op landbouwsector