Huawei-CEO zegt dat de VS zijn bedrijf onderschat

Huawei’s oprichter en CEO, Ren Zhengfei, minimaliseert de impact van de Amerikaanse handelsbeperkingen. Die hebben er onder meer al toe geleid dat Google de Android-licentie voor Huawei-smartphones heeft ingetrokken. Het bedrijf is goed voorbereid, aldus de CEO.

Ren Zhengfei maakte zijn opmerkingen tegenover Chinese media, waaronder Global Times, op het Huawei-hoofdkwartier in Shenzhen, nadat zijn bedrijf door de Verenigde Staten op een zwarte lijst werd gezet. Amerikaanse bedrijven mogen daardoor geen zaken meer doen met de Chinese telecomreus. Google zag zich reeds genoodzaakt om de Android-licentie voor Huawei in te trekken en ook vercshillende Amerikaanse chipfabrikanten staakten voorlopig hun leveringen aan het bedrijf.

Maandag kende de VS alsnog een tijdelijke licentie van 90 dagen toe om Huawei en zijn Amerikaanse partners de tijd te geven om zich aan te passen, maar volgens Zhengfei is die licentie niet zo belangrijk voor het bedrijf. Huawei heeft zich goed voorbereid en zijn kerntechnologieën intact gehouden, klinkt het in een reactie aan de Chinese media. “[Huawei] kan producten en diensten blijven leveren en de Amerikaanse sancties doen geen afbreuk aan onze kernactiviteiten”, aldus de CEO.

5G

Hoewel de aandacht tot nu toe vooral naar Huawei’s smartphone-activiteiten ging, duidt hij daarmee in de eerste plaats op de ontwikkeling van 5G. Zhengfei benadrukt dat Huawei’s 5G-ontwikkeling geen impact zal ondervinden en geen enkele andere partij het bedrijf op dat vlak kan inhalen in de komende twee tot drie jaar, zo noteert Reuters. Volgens de CEO onderschat de Amerikaanse overheid de capaciteiten van zijn Huawei.

Tegelijk erkent hij de belangrijke rol die Amerikaanse leveranciers hebben gespeeld in de groei van het bedrijf. “Op zo’n kritiek moment ben ik Amerikaanse bedrijven dankbaar, omdat ze veel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Huawei”. Hij vervolgt: “Voor zover ik weet, hebben Amerikaanse bedrijven zich ingespannen om de Amerikaanse regering ervan te overtuigen om met Huawei samen te werken.”

“We hebben altijd door de VS ontwikkelde chipsets nodig en we kunnen Amerikaanse producten niet met een enge geest uitsluiten”, besluit Zhengfei.

Gerelateerd: Huawei verliest Android-licentie van Google in Amerikaanse handelsoorlog