2min

Tags in dit artikel

, , ,

Atmel heeft vandaag de release van een 4 megabit geheugenmodule bekend gemaakt. Deze module voldoet aan de eisen die gesteld worden aan geheugenmodules in de ruimtevaart. Deze eisen omvatten onder andere het formaat van de module, de snelheid / stroomverbruikverhouding, welke uiteraard zo optimaal mogelijk moet zijn.

De chips worden geproduceerd met behulp van het 0.25 mm CMOS proces. Mede dankzij het gebruik van deze techniek word het RAM georganiseerd in 512 x 8 bits modules, met een latency van 20 ns. De AT60142E chips (zoals ze officieel heten) worden als een ultieme uitkomst gezien voor toepassingen waarbij snelheid en een laag stroom verbruik een vereiste zijn. Je kan hierbij denken aan ruimte technologieën, draagbare instrumenten of mobiele systemen.

Door de chips in een memory plan van 8 parallelle blokken van elk 1*512 K te zetten, wordt het geheugen compatible met EDAC systemen. Op die manier wordt de performance van de chips opgeschroefd en word de ontwikkelingstij geminimaliseerd. Dankzij de implementatie van een dunnere technologie en een techniek om de cellen smaller te produceren, resulteert in een gereduceerde SEU error rate van maximaal 1E-9 error per bit per dag.

Om het stroomverbruik te optimaliseren, loopt het AT60142E geheugen op 3.3V, terwijl een interne regulator de cellen met een 2.5V lijn voedt. Op deze manier kan er voor het gehele systeem een enkele 3.3V stroomvoorziening gebruikt worden en kan de chip makkelijk in een systeem geïmplementeerd worden. De chips zijn verpakt in een 36 pins, 500 mm breed, dubbel en in-line reepjes. Daardoor weegt de AT60142E slechts 3 gram en voldoet daarmee aan de strenge gewichtseisen voor de ruimtevaartindustrie.

Amtel bekijkt momenteel of de chip ook gebruikt kan worden in complexe memory cubes van 64 mbit.

We bedanken mambo voor het schrijven van dit bericht.