Nvidia voorspelt dalende vraag in datacenter- en hyperscale-business

Nvidia legt positieve kwartaalresultaten voor maar waarschuwt terwijl voor de toekomst. De vraag naar hardware in hyperscale- en klassieke datacentersectoren valt in de nabije toekomst terug.

Datacenterboeren en hyperscale-specialisten schakelen een versnelling lager, en dat heeft impact op hardwareleveranciers. Nvidia waarschuwt in een nochtans erg positief kwartaalrapport voor minder omzet het komende kwartaal ten gevolge van die dalende vraag. Intel gaf eerder ook al aan met een gelijkaardig probleem te sukkelen.

Nvidia-hardware is erg gegeerd in geavanceerde datacenterhardware en HPC-systemen, vooral voor machine learning en AI. De gpu’s van de fabrikant zijn zo gegeerd dat het bedrijf de laatste jaren uitgroeide van een bouwer van gaming-hardware naar een AI-specialist met een uitgebreide professionele line-up gericht op de datacenter- en HPC-markt. De investeringen van die klanten hebben bijgevolg een directe impact op de bottom line van Nvidia.

Omzetdaling

Tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar rapporteert Nvidia een omzetdaling. De omzet bedraagt 2,22 miljard dollar tegenover 3,21 miljard dollar in 2018. Daarmee doet het bedrijf het nog steeds iets beter dan wat analisten hadden voorspeld.

De datacenterbusiness verkleinde uiteindelijk met 10 procent tot ongeveer 634 miljoen dollar. CFO Colette Kress waarschuwde dat die trend nog even zal aanhouden. Kress beaamt daarmee wat andere bedrijven actief in de sector en analisten ook al voorspelden.

Ongeveer de helft van de totale omzet is ondanks de steeds professionelere focus nog steeds afkomstig van de gaming-markt. Een groot deel van de koek wordt momenteel verkocht in China, waar de markt volgens CEO Jensen Huang gestabiliseerd is. Kress geeft aan dat de gamingbusiness te leiden heeft onder het cpu-tekort waar de markt nog steeds mee kampt. Het geknoei van Intel heeft met andere woorden brede gevolgen over de hele markt.

Concurrentie

Op de lange termijn moet Nvidia wachten op een heropleving van de datacenter en hyperscale-markten, waar nog heel wat potentieel ligt. Als het Amerikaanse bedrijf opnieuw wil groeien tegen het einde van dit jaar, dan zal de katalysator vanuit die hoek komen. Nvidia moet verder cloudproviders blijven overtuigen om voor zijn hardware te kiezen, en die ook aan te bieden as a service aan derden.

De concurrentie wordt er in tussentijd niet minder op. Langs de ene kant wordt een deel van de machine learning en AI-workloads waarvoor gpu’s zo populair zijn overgenomen door specifiek ontwikkelde chips en FPGA’s, gebouwd door onder andere Google. Langs de andere kant aast AMD op marktaandeel in datacenters, en bouwt Intel aan een eigen grafisch portfolio met de ambitie om precies daar met team groen te gaan concurreren.