Intel lanceert opensource Clean Linux-distributie voor ontwikkelaars

Intel lijkt zich steeds meer te willen profileren als opensourcebedrijf. Tijdens de Open Source Technology Summit (OSTS) deze week in het Amerikaanse Washington, introduceerde de chipfabrikant een belangrijke update van zijn Clear Linux-distributie en Intel-specifieke programmeertoolkits. Dat schrijft ZDnet.

Intel zelf ervaart het niet als bijzonder, dat het bedrijf het opensourcepad wil bewandelen. Het is eerder een must om de concurrentie bij te blijven. “Opensource drijft de softwaregedefinieerde infrastructuur aan die het moderne datacenter heeft getransformeerd en het datacentrische tijdperk heeft ingeluid. Tegenwoordig draait de overgrote meerderheid van de public cloud op opensourcesoftware. Nieuwe bijdragen van Intel zijn klaar om een toekomst te creëren waarin alles softwaregedefinieerd is. Dit is inclusief nieuwe domeinen, zoals automotive, industrie en retail”, aldus een woordvoerder van Intel.

Clear Linux is een zogeheten rolling-release Linux-distributie. Intel heeft de release voor prestaties en beveiliging geoptimaliseerd op zijn x86-platforms, terwijl het wel dicht bij de Linux-kernel blijft. Het is ontworpen voor cloud- en containergebruik, maar kan in alle gebruikelijke rollen van Linux worden gebruikt. Het installatieprogramma is gemoderniseerd, maar maakt nog steeds gebruikt van de Intel-specifieke swupd-client voor update- en pakketbeheer.

Deep learning en data analytics

De update voor ontwikkelaars is voorzien van speciaal voor Intel-hardware geoptimaliseerde programmeersoftwarestacks voor deep learning en data analytics.

Zo is de Deep Learning Reference Stack een geïntegreerde en performante opensource stack, geoptimaliseerd voor Intel Xeon Scalable-processors. De stack is voorzien van Intel Deep Learning Boost (Intel DL Boost) en ontworpen om AI-usecases te versnellen. Denk dan bijvoorbeeld aan beeldherkenning, objectdetectie, spraakherkenning en vertaling.

De Data Analytics Reference Stack is ontwikkeld om bedrijven te helpen grote hoeveelheden gegevens op Intel Xeon Scalable-platforms te analyseren, classificeren, herkennen en verwerken. Dit wordt gedaan met behulp van Apache Hadoop en Apache Spark.

Tijd besparen

Verder maakt Clear Linux gebruik van een stateless design concept dat ontwikkelaars helpt tijd besparen door conflicten tussen OS, gebruiker en systeemconfiguraties te verhelpen. Daarnaast introduceert Intel een Filesystem in Userspace (FUSE)-debugsysteem, alsook nieuwste stabiele compilers, waaronder GCC9.

Tot slot werkt Intel ook mee aan het verbeteren van de beveiliging van kritieke opensource systeeminfrastructuurprojecten. Denk daarbij onder meer aan bash, chrony, Fuzzing Project, GnuPG, libffi, Linux Kernel Self Protection Project, OpenSSH, OpenSSL en de programmeertaal R.

Gerelateerd: Intel Project Athena Open Labs moet ontwikkeling ultradunne laptops stimuleren