Belnet bouwt nieuw WAN-netwerk voor FOD Economie

Belnet meldt dat het klaar is met de ontwikkeling van een nieuw WAN-netwerk voor de FOD Economie. Om kosten te drukken, werd voor het eerst gebruikgemaakt van verschillende synergieën tussen federale overheidsdiensten.

Belnet is het Belgisch onderzoeksnetwerk dat internettoegang aan hoge snelheid levert aan overheidsdiensten, onderzoekscentra en hoger onderwijs. Met het project WANEco kreeg de organisatie de taak om de regionale kantoren van de FOD Economie met de hoofdzetel in Brussel te verbinden via een nieuw, performanter WAN-netwerk. Eind 2017 leverde Belnet een gelijkaardig project op voor de FOD Financiën.

“De opgebouwde expertise hebben we volop ingezet voor de FOD Economie”, weet Jan Torreele, directeur van Belnet. “Daarnaast is WANEco een primeur voor synergieën.”

Op enkele locaties waren reeds verbindingen tussen het gebouw en het dichtsbijzijnde knooppunt van het Belnet-netwerk voorzien, verduidelijkt Torreele. Zo kon de FOD Economie op vier locaties gebruikmaken van bestaande lijnen van de FOD Financiën.

Daarnaast werd beroep gedaan op knooppunten van het FedMAN-netwerk, dat de federale overheidsdiensten met elkaar en met het internet verbindt. “Ook in de toekomst willen we gelijkaardige oplossingen aan andere overheidsorganisaties aanbieden”, benadrukt Torreele.

Huurlijnen

Waar synergieën niet mogelijk waren, opteerde Belnet voor huurlijnen. Daarbij ging het voor elke locatie op zoek naar de meest gunstige oplossing op de markt, om het kostenplaatje niet onnodig te vergroten. Belnet werkte samen met verschillende partners, waaronder Smals, de Regie der Gebouwen en de verschillende providers van de huurlijnen om het WANEco-project te realiseren.

Op iets meer dan een jaar tijd verbond Belnet de veertien sites van de FOD Economie met elkaar en werden 1.878 eindgebruikers naar het nieuwe WAN-netwerk gemigreerd. De beschikbare bandbreedte is daarbij gemiddeld vertienvoudigd.