1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Softwaregigant Microsoft waarschuwt Windows-gebruikers weer voor een ernstige fout in het besturingssysteem. Via de onvolkomenheid kunnen computerkrakers de controle over een computer overnemen, gegevens wegnemen en ongewenste programma’s installeren. De softwarefout is vergelijkbaar met het lek waarvoor de softwarefabrikant in juli reeds waarschuwde. Van die onvolkomenheid profiteerde het virus Blaster, dat wereldwijd honderdduizenden machines infecteerde. Het nieuw ontdekte lek zou overigens nog niet gebruikt zijn voor het opzetten van een virusaanval. De operating systemen die last hebben van het veiligheidslek zijn Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP en Windows Server 2003. Oudere versies van het besturingsprogramma hebben geen last van de fout, aldus Microsoft. Het lek zit in een applicatie die het mogelijk maakt samen te werken over een computernetwerk.

Vorige week waarschuwde de softwarefabrikant voor een ernstige fout in z’n Office-software. Computervandalen kunnen hiervan profiteren door documenten te maken waarmee aanvallen op computers van nietsvermoedende gebruikers zijn uit te voeren. Sinds het begin van dit jaar heeft Microsoft al 40 maal gewaarschuwd voor ernstige en minder ernstige onvolkomenheden in z’n programma’s. In relatie tot de laatste waarschuwing raadt de softwaremaker gebruikers van bovengenoemde programma’s aan een patch te dowloanden op de site van Microsoft.

Microsoft adviseert gebruikers bovendien een firewall (een standaard feature in nieuwe Windows-versies) te installeren die indringers buiten de pc houdt. Verder adviseert het bedrijf de beveiligingssoftware up-to-date te houden via de speciaal daarvoor bedoelde website.