Micron lanceert 9300 NVMe SSD met laag stroomverbruik en hoge prestaties

Met de 9300 NVMe SSD introduceert Micron een opslagproduct dat uitblinkt omwille van zijn laag stroomverbruik gekoppeld aan snelle toegangstijden. De SSD is volledig gericht op de datacentermarkt.

Micron pakt uit met zijn 9300 NVMe SSD voor de enterprise-markt. Micron bouwt 9300 met 64 laags-3D-NAND-flash van eigen makelij. De SSD is beschikbaar in twee smaakjes: de 9300 Pro en de 9300 Max. De Pro werd ontwikkeld met de focus op lees-intensieve applicaties en kan één keer per dag volledig herschreven worden. De Max kan overweg met schrijf-intensievere workloads en mag dagelijks tot drie keer helemaal overschreven worden. Capaciteiten gaan van 3,2 TB tot 15,36 TB.

U.2

Micron gaat voluit voor de U.2-vormfactor. Die is iets groter dan M.2 wat we doorgaans associëren met NVMe, maar wint steeds meer aan belang binnen datacenteromgevingen. U.2 is robuuster en laat onder andere het hotswappen van drives toe. De onderliggende NVMe PCIe-standaard is wel dezelfde.

Micron stelt dat de nieuwe producten een sequentiële transfersnelheid van 3,5 GBps halen, met latencies tot amper 11 microseconden voor random lees- en schrijfopdrachten. Dat alles gaat gepaard met een extra laag stroomverbruik (28 procent minder dan voorganger 9200).

HDD-alternatief

Met de hoge capaciteit, de stevige prestaties en het lage verbruik hoopt Micron een alternatief voor HDD’s te bieden. Een deel van de (veel) hogere kost van flash-geheugen wordt immers teruggewonnen dankzij de hoge densiteit en de beperkte stroomconsumptie. All flash wordt populairder, maar ook dit nieuwe product van Micron zal HDD’s nog niet meteen uit het datacenter verbannen. We zagen pas nog dat wanneer het op prijs en kwantiteit aankomt, de HDD niet te verslaan blijft.

Gerelateerd: Seagate verrast met eerste NAS-SSD