Intel verstevigt FPGA-inspanningen met overname Omnitek

Intel heeft de overname van het Britse Omnitek aangekondigd, een specialist in FPGA-oplossingen voor video- en AI-applicaties. Daarmee verstevigt de blauwe chipreus zijn positie in deze snelgroeiende markt voor herprogrammeerbare chips. 

FPGA’s, kort voor Field-Programmable GateArrays, zijn opgebouwd uit een heleboel logische blokken en interconnects, die via firmware telkens op een andere manier kunnen worden geschakeld om de chips te optimaliseren voor specifieke workloads. Lees zeker onze primer voor een bondige samenvatting van de technologie.

Intel ziet een belangrijke opportuniteit in FPGA’s, nu de complexiteit. De markt voor programmeerbare oplossingen wordt momenteel op zo’n 8 miljard dollar geschat. Met de overname van Omnitek kan Intel geoptimaliseerde oplossingen leveren, die de time-to-market voor bestaande FPGA-klanten verbeteren, en nieuwe klanten naar zich toetrekken voor FPGA-gebaseerde beeldtoepassingen.

“De technologie van Omnitek is een geweldige aanvulling op onze FPGA-activiteiten”, zegt Dan McNamara, directeur van de Programmable Solutions Group binnen Intel. “Hun diepe FPGA-expertise op systeemniveau en hoogwaardige video- en beeldgerelateerde technologie hebben ervoor gezorgd dat ze een vertrouwde klant zijn voor veel van onze belangrijkste klanten.”

Omnitek

Omnitek werd opgericht in 1998 en heeft meer dan 220 FPGA IP-cores en bijhorende software ontwikkeld, met een focus op onder meer videoconferencing, AR en VR, medische beeldvorming, en recenter ook AI.

“Van datacenters tot apparaten, compute-intensieve applicaties zoals 8K-video en artificiële intelligentie vereisten een groot aantal innovatieve compute-engines”, vertelt Roger Fawcett, CEO van Omnitek. “FPGA-apparaten spelen een steeds kritischer rol, vaak als aanvulling op andere processorarchitecturen, en Intel staat in het middelpunt van deze revolutie.

Het bedrijf telt zo’n 40 medewerkers, die allemaal mee de overstap naar Intel maken. Financiële details van de overname werden niet bekendgemaakt.

Gerelateerd: FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning