1 min

Tags in dit artikel

,

Een kopieerbeveiliging op de audiocd’s van tegenwoordig voorkomt nu het afspelen van de beveiligde cd’s op computers. Sony komt vanaf begin 2003 met een oplossing voor dit probleem. Door de oplossing zal de kopieerbeveiliging nog wel intact blijven, maar kan de audiocd gewoon op de pc worden afgespeeld. Op de nieuwe cd’s staat de muziek namelijk dubbel, eenmaal voor het afspelen op cd-spelers en een gecomprimeerde en versleutelde versie voor gebruik op de pc. Deze versleutelde versie kan worden ‘geunlockt’ door een uitvinding van Sony. Sony noemt de nieuwe uitvinding ‘Label Gate’.

De methode is als volgt. Als je de bestanden van de beveiligde cd’s op je pc wilt afspelen, moet via internet een cd-code naar Sony gestuurd worden, een zogenoemde Product Identifier (PID). De gebruiker krijgt naar de vertificatie een elektronische sleutel terug van Sony, waarmee de data op de cd is te ontcijferen. De muziek kan daarna alleen afgespeeld worden via Magiqlip mediasoftware, alleen onder Windows.

De nieuwe techniek zal beging 2003 eerst in Japan geïntroduceerd worden. De eerste download van de cd-sleutel zal gratis zijn, daarna moet er ongeveer 1,50 Euro betaald worden per ontvangen cd-sleutel.