Intel lanceert 10 nm FPGA’s voor edge en datacenter

Op een uitgebreide 10 nm-Core line-up blijft het wachten, maar Intel lanceert toch nieuwe chips gebouwd met het nieuwe fabricageprocédé. Het gaat op flexibele FPGA’s die datacenterworkloads moeten accelereren en edge-computing kunnen ondersteunen.

Intel lanceert een line-up van Field Programmable Gate Array’s (FPGA’s) onder de Agilex-noemer. De FPGA’s worden gebakken op 10 nm, en moeten een veelvoud aan potentiële workloads ondersteunen. Intel denkt zelf in eerste instantie aan edge computing en netwerkapplicaties in het kader van een 5G-uitrol langs de ene kant, en de acceleratie van datacenterworkloads langs de andere.

Chip op maat

Een FPGA is een flexibele chip die gebruikers op maat kunnen herprogrammeren. De chip houdt zo het midden tussen een echt op maat gemaakt stuk silicium (zoals bijvoorbeeld de Tensor Processing Unit van Google) en een chip die algemene workloads aan kan (zoals een Core of Xeon-processor). Een combinatie van logische schakelingen en een veelvoud aan interconnects laat gebruikers toe om de logische blokken telkens op een andere manier aan elkaar te koppelen, om de FPGA zo om te toveren tot een chip die op maat ontwikkeld voor een specifieke toepassing.

De Agilex FPGA’s ondersteunen datarates tot 112 Gbps, en zijn compatibel met PCIe 5. Intel zorgde bovendien met compatibiliteit voor het pas gelanceerde Optane DC Persistent Memory. DDR5 en HBM-ondersteuning maken de FPGA’s toekomstbestendig. Verder rust Intel de FPGA’s uit met wat het een Compute Express Link noemt. Dat is een interconnect geoptimaliseerd voor een naadloze verbinding met Intel Xeon Scalable-hardware.

Gerelateerd: FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning