1 min

Tags in dit artikel

,

Het beveiligen van muziek-cd’s heeft geen enkele zin zolang er op internet steeds software-updates verschijnen waarmee de beveiliging te omzeilen is. Dat gaat computerdeskundige John Halderman volgende week betogen tijdens een conferentie over digitale auteursrechten in Washington. Halderman, verbonden aan de Princeton University in New Jersey, zal het publiek uitleggen dat het beveiligen van cd’s met een anti-kopieersysteem eigenlijk tevergeefs is, zo schrijft The New Scientist.

Halderman bestudeerde de kopieerbeveiliging die gebruik maakt van inhoudstabellen op cd’s. Een reguliere cd-speler leest als het ware de inhoudsopgave dat aan het begin van een cd staat. Een cd-r of cd-rw heeft meerdere inhoudsopgaven, waarvan de pc alleen de laatste leest.

Beveiligde cd’s hebben een eerste inhoudsopgave en krijgen daarna nog een lege dummy-inhoudsopgave. Het gevolg is dat pc’s verward raken en de cd niet zullen afspelen of kopiëren.

Maar sommige gewone cd-spelers en autoradio’s lezen ook alleen die laatste inhoudstabel, waardoor de originele beveiligde cd’s ook daarin niet spelen. Dit euvel is met een simpel softwaretooltje dat van internet te halen is, zo opgelost, meent Halderman. "Door de gewoonte updates te verspreiden, blijven computergebruikers de muziekindustrie altijd een stap voor."

Halderman heeft wel een oplossing voor de muziekindustrie: cd’s goedkoper maken. "Als cd’s een paar dollar per stuk kosten, nemen de mensen de moeite niet meer om er zelf één te branden", zo verwacht hij.