Proximus heeft het beste mobiele netwerk in België

Proximus biedt vandaag het beste mobiele netwerk aan in België. Dat blijkt uit onafhankelijke analyse van onderzoeksbureau Opensignal, dat de prestaties van mobiele netwerken wereldwijd in kaart brengt.

Opensignal baseert zich voor zijn analyse op data uit zijn gelijknamige applicatie, waarmee gebruikers de kwaliteit van hun mobiel netwerk kunnen meten. Dagelijks verzamelt de app 3 miljard individuele metingen van meer dan 100 miljoen smartphones wereldwijd.

Voor het recentste rapport over de staat van mobiele netwerken in België werden meer dan 178 miljoen metingen van 65.808 apparaten verzameld tussen 1 november 2018 en 29 januari 2019. Daarbij kwam Proximus met voorsprong als beste mobiele netwerk uit de bus.

Opensignal hanteert vijf verschillende criteria voor de kwaliteit van een netwerk: 4G-beschikbaarheid, video-ervaring, downloadsnelheid, uploadsnelheid en latency. Proximus wint in vier van de vijf categorieën en moet alleen voor 4G-beschikbaarheid Orange naast zich dulden.

4G-beschikbaarheid

Het is de derde keer dat Opensignal het Belgische mobiele netwerklandschap in kaart brengt en de eerste keer dat een Belgische operator nationaal een 4G-beschikbaarheid van meer dan 90 procent bereikt. Proximus biedt vandaag een 4G-beschikbaarheid van 90,2 procent, terwijl Orange en Telenet volgen op respectievelijk 89 en 88,3 procent. Het gaat hierbij niet zozeer over de 4G-dekking van het netwerk, maar het deel van de tijd dat gebruikers met een 4G-telefoon daadwerkelijk van een 4G-verbinding kunnen genieten.

 

4G-beschikbaarheid
Beeld: Opensignal Inc.

Voor video-ervaring baseert Opensignal zich op factoren zoals laadtijd, buffering en videoresolutie over zowel 3G als 4G. Dat vertaalt zich in een score op 100, waarbij alles hoger dan 75 als uitstekend wordt beschouwd. Proximus scoort hier 71,9 punten, Orange en Telenet respectievelijk 67,3 en 68,3.

Snelheid en latency

Op vlak van snelheid komt Proximus niet alleen als beste uit de bus, het boekte ook de meeste vooruitgang ten opzichte van een half jaar eerder. De gemiddelde downloadsnelheid (3G en 4G) klom met 3 Mbps tot 37,7 Mbps. De gemiddelde downloadsnelheid van Telenet steeg met 1 Mbps tot 35,3 Mbps, Orange stagneert op 28,8 Mbps.

Op 4G alleen bieden Proximus en Telenet allebei een gemiddelde downloadsnelheid van 41, Mbps. Voor Orange is de gemiddelde snelheid 32,5 Mbps. De gemiddelde uploadsnelheid (3G en 4G) ligt voor Proximus dan weer op 13,4 Mbps, terwijl Orange en Telenet allebei 11,5 Mbps leveren.

Tot slot neemt Opensignal ook de latency in rekening, om de responsiviteit van het netwerk te bepalen. Proximus scoort hier gemiddeld 31,5 milliseconden en Orange 35,4 milliseconden. Telenet hinkt wat achterop met een gemiddelde latency van 41 milliseconden.

 

Downloadsnelheid Vlaanderen
In Vlaanderen liggen de gemiddelde downloadsnelheden (3G/4G) boven het nationale gemiddelde. (Beeld: Opensignal Inc.)

Regionaal

Tot zover de nationale cijfers. Wie dieper in het rapport duikt, kan de vergelijking ook op regionaal niveau bekijken. In Vlaanderen scoort Proximus op alle criteria het beste. In Brussel en Wallonië moet het in sommige categorieën Orange en/of Telenet naast zich dulden.

Opensignal merkt doorheen het rapport op dat alle drie de operatoren het globaal gezien erg goed doen en bovendien snelle stappen zetten om hun netwerken te blijven verbeteren. Onze mobiele telecomoperatoren zijn bij de duurste, maar ook de beste in Europa. De vraag is nu of ze die positie kunnen blijven vasthouden als ons land door politiek gekibbel dreigt een achterstand op te lopen in de uitrol van 5G.