Nvidia lanceert goedkope AI-chip voor ontwikkelaars en edge-toepassingen

Met Jetson Nano lanceert Nvidia een kleine AI-computer op maat van het IoT en edge-toepassingen. De chip komt beschikbaar in een variant voor gebruik in apparaten, en een ontwikkelaarsbordje waar ook enthousiastelingen of zelfs scholen mee aan de slag kunnen.

Voor 99 dollar koop je de ontwikkelaarsversie van Nvidia’s Jetson Nano. Jetson Nano is een kleine maar krachtige computer geoptimaliseerd om AI-workloads te draaien. Het kleine bordje is voorzien van een op Maxwell gebaseerde gpu met 128 Cuda-kernen, bijgestaan door een ARM Cortex A57 quadcore-gpu. 4 GB aan LPDDR4-geheugen zit ingebakken op het toestel. Dat alles is goed voor een rekenkracht van 472 GFLOPS. De Jetson Nano kan overweg met desktopversies van Linux, en is bedoeld om Linux for Tegra te draaien.

Veel toepassingen

Nvidia wil met het bordje een betaalbare en compacte computer naar ontwikkelaars, enthousiastelingen en scholen brengen. Met Jetson Nano kunnen zij experimenteren met geavanceerde AI-workloads. Het toestel is in staat om data van verschillende hogeresolutiesensoren te analyseren met meerdere AI-geïnspireerde algoritmes. Zo kan je slimme drones, robots of digitale assistenten bouwen op basis van Jetson Nano.

Aan de netwerk-edge is de analyse van bijvoorbeeld camerabeelden een voor de hand liggende toepassing. Het toestel biedt ondersteuning voor meerdere AI-raamwerken zodat ontwikkelaars niet gedwongen worden om uit één of twee opties te kiezen, maar met hun favoriete toolset aan de slag kunnen gaan.

Professionele variant

Wie iets ontwikkeld heeft dat klaar is om in productie te gaan, kan beroep doen op de ‘volwassen’ versie van Jetson Nano. Die heeft exact dezelfde specificaties, maar is ontworpen voor integratie in toestellen op grote schaal. Het prijskaartje ligt daarom iets hoger: je betaalt 129 dollar vanaf een volume boven de 1.000 stuks.

De Nano komt met de nodige geavanceerde opties. Zo kan je de kloksnelheid of het TDP aanpassen zoals nodig. Dat TDP bedraagt standaard 5 watt. Verder draaien de AI-workloads op de chip volledig op basis van software, wat wil zeggen dat organisaties hun product na lancering eenvoudig kunnen bijschaven met een software-upgrade.

Overal AI

Nvidia’s nieuwste stuk hardware werd aangekondigd op de GPU Conference in Californië. De Jetson Nano past in de Jetson-familie van producten, waar ook Jetson AGX Xavier en Jetson TX2 toe behoren. De ontwikkelaarsversie van Nano is per direct beschikbaar, voor de te integreren variatie, die de naam Jetson Nano Module draagt, is het wachten tot juni.

Jetson Nano doet ons sterk denken aan de Edge TPU die Google eerder deze maand lanceerde. Die heeft een gelijkaardig opzet, maar richt zich op Tensorflow en is in die hoedanigheid iets minder flexibel in gebruik. Het ontwikkelaarsbordje kost bovendien 30 dollar mee. De twee minicomputers illustreren wel hoe alomtegenwoordig AI-workloads worden. Goedkope gespecialiseerde hardware maakt het mogelijk om werkelijk alles slim te maken.

Gerelateerd: Google Edge TPU brengt AI naar IoT