Verenigd Koninkrijk omarmt Huawei ondanks waarschuwingen VS

In het Verenigd Koninkrijk blijft Huawei een welkome partner voor de uitrol van 5G-netwerken. De nationale inlichtingendienst zou wel manieren hebben gevonden om eventuele risico’s in te perken.

In het Verenigd Koninkrijk blijft het Chinese Huawei welkom als infrastructuurprovider voor de uitrol van 5G-netwerken. Dat schrijft De Tijd. Het VK geeft zo aan niet te vrezen voor Chinese controle en spionage door Huawei. Daarmee legt het bijna-ex-EU-land de waarschuwingen van de VS naast zich neer. De inlichtingendienst GCHQ zou wel maatregelen nemen om eventuele risico’s te beperken.

Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo had nochtans pas de ronde gedaan om de landen van de EU te waarschuwen voor het gebruik van Huawei-apparatuur. De NSA zou aanwijzingen hebben dat de Chinese overheid wil spioneren via Huawei-telecomhardware. Harde bewijzen deelde Pompeo niet, maar hij waarschuwde wel dat wie kiest voor Huawei zich geen goede partner van de VS toont. Aan de andere kant van het kanaal lieten ze zich alvast niet intimideren door die dreigende taal.

Minder druk

Dat zelfs het VK in dit dossier niet schouder aan schouder gaat staan met team Trump, is opvallend. Het koninkrijk toont zich doorgaans één van de trouwste bondgenoten van de VS. De houding van de regering van Premier May zal mogelijk ook de druk op andere landen om Huawei te schuwen verlagen. Velen vermoeden immers dat de druk vanuit de VS weinig te maken heeft met eventuele beveiligingsrisico’s, aangezien een boycot van Huawei vooral mooi past in de politieke agenda van Washington.

In ons land zou een eventueel verbod op Huawei-telecomhardware de uitrol van 5G wel eens sterk kunnen vertragen, waarschuwde Orange CEO Michael Trabbia pas nog in een gesprek met Techzine. Ook hij sprak over het dossier als een politieke kwestie.

Gerelateerd: ‘Vierde operator zal Belgische telecomprijzen verhogen’