Sigfox stelt gepatenteerd IoT-protocol open voor iedereen

De Franse IoT-serviceprovider Sigfox maakt de specificatie van zijn radioprotocol voor geconnecteerde apparaten publiek beschikbaar. De basisstations blijven wel gepatenteerd.

Sigfox valt in de categorie van Low-Power Wide Area Networks en is met name geschikt voor IoT-toepassingen zoals industriële sensoren vanwege het verre bereik en lage energieverbruik.

Het Franse bedrijf is ondertussen in zo’n 60 landen actief, waaronder ook België. In ons land wordt het Sigfox-netwerk uitgebaat door Engie M2M. Het protocol concurreert onder meer met NB-IoT, dat door zowel Orange, Proximus als Telenet wordt aangeboden.

Een belangrijk verschil is dat alle technologie van Sigfox gepatenteerd is. Daar komt nu verandering in. Het bedrijf maakt de specificatie van zijn radioprotocol publiek, zodat iedereen compatibele apparaten kan ontwikkelen. De basisstations en infrastructuur blijven wel gepatenteerd.

“De opening van de specificatie heeft altijd deel uitgemaakt van de ambitie van Sigfox en we zijn enthousiast over de duizenden nieuwe use-cases die zullen verschijnen”, klinkt mede-oprichter Christophe Fourtet optimistisch.

Nieuwe standaard

Wie de specificatie in het verleden wenste in te kijken, kon dat doen onder een NDA, maar Sigfox wilde de controle bewaren over het aantal apparaten dat met zijn netwerk verbinding maakte. Het publiek maken van de specificatie is een typische eerste stap in de ontwikkeling van een nieuwe standaard.

Sigfox verwacht een explosie van het aantal apparaten dat op zijn netwerk wordt aangesloten, voorbij industriële sensoren naar “lokale of meer consumentgerichte use-cases”.

Gartner-analist Bill Ray, gespecialiseerd in draadloze netwerken, reageert sceptisch. “Om te slagen in open source heb je een ondersteunde ontwikkelaarscommunity nodig die radio’s maakt, niet alleen open specificaties”, zegt hij in een tweet.

Gerelateerd: Internet of Things in België: hoe ziet het netwerklandschap eruit?