Cisco groeit sterk ondanks handelsoorlog tussen VS en China

Cisco wist een impact van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China voorlopig te omzeilen en zag de verkoop van netwerkapparatuur in het afgelopen kwartaal verder groeien.

Toen president Trump in september vorig jaar nieuwe invoerrechten van 10 procent op Chinese importgoederen aankondigde, had dat ook effect op Cisco. De Amerikaanse netwerkspecialist produceert verschillende van zijn routers en switches in China, om ze vervolgens naar de Verenigde Staten in te voeren.

Als reactie werd de prijs van enkele producten verhoogd. Analisten hadden zich verwacht aan een impact op de cijfers van Cisco, maar vonden daarvan geen bewijs in de recentste kwartaalresultaten.

Geen impact

Het bedrijf overtrof de verwachtingen van Wall Street met 0,32 procent en boekte een winst van 2,82 miljard dollar. De aandelen stegen nabeurs met 3,7 procent bij het nieuws dat Cisco meer cash zou uitkeren aan de aandeelhouders.

De kwartaalomzet voor Q2 2019 kwam uit op 12,45 miljard dollar, een stijging van 4,7 procent jaar op jaar. De omzet uit netwerkapparatuur groeide zelfs met 6 procent, tot 7,13 miljard dollar.

Diversificatie

Netwerkhardware blijft de belangrijkste tak voor Cisco, maar het bedrijf boekt ook kleine successen in andere sectoren.

De securitytak groeide met 18 procent tot een omzet van 658 miljoen dollar. Applications, waar onder meer videoconferencing onder valt, nam toe met 24 procent tot 1,47 miljard dollar.

Huawei

De Amerikaanse campagne  tegen het Chinese Huawei, één van de grootste concurrenten van Cisco, heeft nog geen effect gehad op de verkoop van het bedrijf, zegt CEO Chuck Robbins in een interview met de Wall Street Journal.

De Verenigde Staten zet druk op zijn bondgenoten in het Westen om netwerkapparatuur van Huawei links te laten liggen, op verdenking dat de producten kunnen worden gebruikt door de Chinese overheid om te spioneren. Beschuldigingen die nog niet hard zijn gemaakt en door Huawei worden ontkend.

Hogere invoerrechten

De Wall Street Journal merkt ten slotte nog op dat de invoerrechten die de Amerikaanse overheid oplegt voor Chinese importgoederen vanaf maart kunnen toenemen tot 25 procent, als de handelsoorlog tussen beide landen blijft voortduren.

Afwachten of de impact voor Cisco dan nog steeds zal uitblijven.

Gerelateerd: Cisco toont nieuwe datacentervisie ‘Data Center Anywhere’