CEO Orange: ‘Eventueel verbod op 5G-hardware Huawei heeft impact op timing’

Orange heeft in België nog niet beslist of het in zee wil stappen met Huawei voor de uitrol van 5G, maar CEO Michael Trabbia vreest dat een officieel verbod op hardware van de Chinese fabrikant sowieso gevolgen zal hebben voor de uitrol van een nieuw netwerk in ons land.

Orange heeft geen problemen met de netwerkinfrastructuur van Huawei. Dat benadrukt CEO Michael Trabbia. “We werken momenteel met Huawei samen voor de radio’s, al is de kernarchitectuur van het netwerk afkomstig van een andere fabrikant”, verduidelijkt hij. “Voor 5G is de keuze nog niet gemaakt op dit moment, maar ik ga zeker niemand discrimineren op basis van nationaliteit. Ik stuur mijn bedrijf economisch.”

Trabbia is ervan overtuigd dat concurrentie niet alleen gezond, maar ook broodnodig is voor een vlotte uitrol van een 5G-netwerk. “Als er plots minder aanbieders zijn op het vlak van infrastructuur, dan heeft dat gevolgen voor de prijs en de timing van de uitrol. Als bepaalde spelers niet meer mee kunnen concurreren, zullen er te weinig fabrikanten zijn om snel aan de internationale vraag te voldoen. Grote markten krijgen in dat geval prioriteit, waardoor België achteruit zal schuiven”, vreest hij.

Economie en politiek

Wat de concrete gevolgen zullen zijn als ook de Belgische overheid beslist om Huawei als onbetrouwbaar te bestempelen, kan Trabbia nog niet inschatten. “Dat hangt af van de condities van de beslissing.” Moest de overheid effectief een verbod opleggen, dan zal Orange dat volgens de CEO natuurlijk respecteren. Trabbia wil niet verder in detail gaan. Hij ziet de hele discussie als een politiek verhaal. “Ik ben hier niet voor de politiek, mijn prioriteit is om Orange in België te laten groeien.”

Trabbia geeft nog wel mee dat Huawei-hardware weliswaar niet gebruikt wordt in Frankrijk, de bakermat van Orange, maar dat de Chinese fabrikant wel degelijk een belangrijke partner is voor de hele Orange-groep, die in 30 landen actief is.

Gerelateerd: ‘Er bestaat geen bewijs tegen Huawei over Chinese spionage’