2min

Tags in dit artikel

Werkwijze retoucheerpenseel en cloonstempel

Verschil retoucheerpenseel (Healing Brush Tool) en cloonstempel (Clone Stamp)


Het retoucheerpenseel maakt net als de cloonstempel een kopie van een aantal pixels, maar het retoucheerpenseel maakt de kopie niet helemaal hetzelfde. Deze tool houdt rekening met de structuur, de belichting en de schaduwen van de pixels waarop het wordt toegepast. Dit doet een cloonstempel helemaal niet. Die maakt een gewone identieke kopie. Het retoucheerpenseel wordt dan ook meestal gebruikt om onvolkomendheden aan een gelijkaardige figuur te bewerken, niet om een kopie van een figuur te maken. De tool wordt net als in deze tutorial ook gebruikt om een kopie te integreren in de achtergrond. Als je niet snapt wat ik bedoel, dan moet je zeker verder lezen!

Werkwijze van beide tools


Nadat je het retoucheerpenseel / cloonstempel geselecteerd hebt in het gereedschapskistje, druk je op de ALT-toets en maak je zo een selectie van de pixels die je wilt gebruiken. Dit noemen ze een pixelmonster. Dat gebied gaan we dus gebruiken om een ander gebied te herstellen.

Prima, zover de inleiding en de werkwijze van beide tools. Nu aan de slag met de tools. Ik ben van plan om op de eerste foto storende elementen op de achtergrond te verwijderen en bij de tweede foto een beetje gezichtshaar weg te werken.

Hieronder vind je de foto’s die in deze tutorial gebruikt worden: