Cegeka wil meebieden op 5G-frequenties

Cegeka toont interesse om mee te dingen naar een deel van het spectrum voor 5G. De Hasseltse IT-dienstenleverancier wil voor de investering een consortium oprichten en is in gesprek met andere partners.

Dat schrijft De Tijd en wordt bevestigd door Cegeka-topman Stijn Bijnens. Het bedrijf is niet van plan om zelf een netwerk aan te leggen, maar zal dat aan andere leden van het consortium overlaten. Welke partners betrokken zijn, is niet bekend.

Cegeka stapt naar eigen zeggen in omdat een 5G-netwerk pas iets waard is als er concrete toepassingen voor bedrijven aan gekoppeld worden. De IT-reus denkt daarbij onder meer aan het monitoren van verkeer in de stad of het opvolgen van vee in de landbouw via sensoren. Via 5G kunnen sensorgegevens op een snelle en betrouwbare manier in realtime worden doorgestuurd.

“We zijn perfect geplaatst om de toepassingen van 5G te managen”, zegt Bijnens tegen De Tijd. “5G is een belangrijke groeimotor voor ons. Het politieke spel rond 5G is hallucinant.”

5G-blokkering

Daarmee doelt hij op de blokkering van de 5G-veiling vanwege onenigheid tussen de verschillende overheden in ons land. De opbrengst van die spectrumveiling gaat voor 80 procent naar de federale overheid en voor 20 procent naar de deelstaten, maar die laatsten willen nu graag een groter deel van de koek.

Door die politieke impasse, de nakende verkiezingen en regeringsformatie die daarop volgt, is de kans klein dat de Europese deadline van juni 2020 voor de veiling wordt gehaald. Bijnens merkt op dat als Cegeka geen expertise kan opdoen in de thuismarkt, het ook in het buitenland achterop raakt. Hij vertolkt daarmee de vrees die vandaag bij verschillende bedrijven leeft.

Gerelateerd: Belgische 5G-veiling geblokkeerd door ‘ordinaire centenkwestie’