Belgische 5G-veiling loopt opnieuw vertraging op

De kans is groot dat de 5G-veiling niet meer voor dit jaar is. Minister van Telecom Philippe De Backer laat weten dat de eerste helft van volgend jaar het meest optimistische scenario is. Volgens hem is de kans groot dat het nog later zal worden.

Het 5G-dossier werd vorig jaar goedgekeurd in het zomerakkoord, maar het zit vandaag vast bij het Overlegcomité. Daar werken de federale overheid en de deelstaten samen. De deelstaten moeten een akkoord vinden voordat de 5G-veiling kan gebeuren.

Eind vorig jaar was er al een eerste poging, maar toen werd er geen akkoord gevonden. Volgens De Backer is het daarom onrealistisch om te denken dat een 5G-veiling in 2019 mogelijk is. Hij vertelt aan De Tijd dat, zelfs wanneer er volgende maand een akkoord is binnen het Overlegcomité, de kans groot is dat op enkele maanden voor de verkiezingen de telecomwet niet meer zal worden aangepast.

Operatoren

Door de verkiezingen verschuift de 5G-veiling vermoedelijk naar midden tot eind 2020. De Backer vraagt aan iedereen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen om het dossier te deblokkeren binnen het Overlegcomité.

Orange heeft eerder al laten weten dat het graag in 2020 5G wil lanceren in Brussel. Volgens De Tijd mikken Proximus en Telenet op 2021 om hun 5G-netwerk uit te rollen.

Wanneer de 5G-veiling naar 2020 opschuift, dreigt België achterop te hinken vergeleken met de rest van Europa. De EU heeft eerder al een deadline van midden 2020 opgelegd voor de 5G-spectrumveiling. Volgens ramingen zou de 5G-veiling de Belgische staatskas 680 miljoen euro moeten opbrengen.

Gerelateerd: De toekomst van 5G: hoe ver staan we vandaag?