Dell gaat opnieuw beursgang maken

Dell koopt de ‘tracking’-aandelen van VMware terug voor een totaal bedrag van 23,9 miljard dollar, of 120 dollar per aandeel. Nadat de deal is voltooid, verwacht Dell tegen 28 december 2018 zijn retour te maken op de New York Stock Exchange.

De aandelen zijn ooit uitgegeven als onderdeel van een gecompliceerde deal om EMC over te nemen. Dell is zelf voor ongeveer 80 procent eigenaar van VMware en zal, mede om die reden, de beurs opnieuw betreden zonder het gebruikelijke IPO-proces (Initial Public Offering) te doorlopen. Volgens Dell stemden ruim 61 procent van de aandeelhouders in met het terugkopen van de tracking-aandelen van VMware.

‘Omgekeerde fusie’

Business Insider beweert dat Dell in eerste instantie een ander plan voor ogen had, namelijk die van een zogeheten ‘omgekeerde fusie’ met VMware. Dell wilde het bedrijf in zijn geheel overnemen, alvorens de gang naar de beurs te maken. Twee analisten van Morgan Stanley, Keith Weiss en Sanjit Singh, sprongen hierop in door aan te geven dat een omgekeerde fusie allesbehalve positief zou uitvallen voor VMware-aandeelhouders. Mede door die reden besloot Dell alleen tot aankoop van de VMware-trackingaandelen en langs die weg naar de beurs te gaan.

De Amerikaanse zakenman, investeerder en filantroop Carl Icahn klaagde het computerbedrijf afgelopen maand nog aan. Volgens hem zijn de aandelen geen 120 dollar per stuk waard, maar 144 dollar. Icahn is de op een na grootste aandeelhouder van VMWare en zou 9,3 procent van de aandelen in zijn bezit hebben.