3min

Introductie

Jarenlang wist Nokia veel geld te verdienen aan de markt voor mobiele telefoons en ook smartphones, maar met de opkomst van smartphones met touchscreens miste het Finse bedrijf de boot met een straatlengte. Het ging in de jaren daarna niet goed met het bedrijf, maar ongeveer 2,5 jaar geleden ging het een partnerschap met Microsoft aan voor Windows Phone. Hoewel dat besturingssysteem op dit moment nog niet over het marktaandeel beschikt dat Microsoft graag zou willen hebben, ging het met Nokia sindsdien stapje voor stapje weer beter. Deze week kwam het toch wel verrassende nieuws naar buiten dat Microsoft de hardware-afdeling van Nokia in gaat lijven, mits daar goedkeuring voor wordt verleend. De merknaam Nokia blijft achter bij het bedrijf dat zich vanaf dan zal richten op de ontwikkeling van navigatiediensten en telecomapparatuur. Dat betekent dat de Nokia Lumia 925 in dit artikel één van de laatste smartphones van Nokia zal zijn.

De Lumia 925 is in grote lijnen een doorontwikkeling van de Lumia 920, het vorige topmodel. De interne hardware is namelijk deels gelijk, het verschil zit op het eerste oog eerder in de behuizing. Deze is niet meer geheel van polycarbonaat, maar grotendeels van aluminium. Daardoor is de smartphone een stuk dunner, lichter en steviger. Het scherm is wat betreft de weergave van kleuren en zwartwaarden verbeterd. Ook de camera is erop vooruit gegaan dankzij de toevoeging van een extra fysieke lens en betere algoritmen waardoor de smartphone nog beter omgaat met scènes met lage verlichting. Nokia beweert zelfs dat de telefoon meer vastlegt dan je met je ogen kunt zien. Die weddenschap gaan we natuurlijk graag aan.

Er zijn ook bepaalde zaken die Nokia met de Lumia 925 wat meer naar de achtergrond heeft verschoven. Zo is het bij de Lumia 925 gedaan met de aantrekkelijke en vrolijke kleuren van de behuizing, deze telefoon wordt geleverd en grijs, wit of zwart. Wel kan je snap-on covers kopen waarmee je gelijk de mogelijkheid tot draadloos opladen toevoegt, wat een andere concessie is geweest bij de Finnen. Ook heeft de smartphone normaliter slechts 16GB opslagruimte in plaats van het dubbele. Er is wel een 32GB-variant in omloop, maar Vodafone heeft de eer om deze te verhandelen.


Model Prijs
Huawei Ascend P6 (review) 395 euro
Nokia Lumia 925 435 euro
BlackBerry Z10 (review) 455 euro
Sony Xperia Z (review) 500 euro
Samsung Galaxy S4 (review) 510 euro
LG Optimus G Pro 580 euro
Apple iPhone 5 (review) 580 euro
HTC One (review) 585 euro

Nokia heeft de Lumia 925 een adviesprijs van 469 euro gegeven en daarmee is dit een erg goedkoop topmodel. In de prijsvergelijker van Techzine vinden we de Lumia 925 op het moment al terug voor 435 euro. Dat deze smartphone scherp is geprijsd is ook te zien in de onderstaande tabel, waarin de topmodellen van andere fabrikanten terug te vinden zijn. De Lumia 925 staat qua prijs op een prima positie. Enkel prijsvechter Huawei weet Nokia de loef af te steken, maar over die smartphone was ik niet bepaald lovend.