Micron wil HDD’s overbodig maken met nieuwe SSD-technologie

Micron Technology stopt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. De fabrikant denkt met zijn nieuwe 5210 ION enterprise SATA SSD de harde schijf uit het datacenter te kunnen verbannen.

De Micron 5210 ION is naar eigen zeggen de eerste SSD die steunt op quad-level cell (QLC) NAND-technologie en biedt daarmee een opslagdichtheid die 33 procent hoger ligt dan triple-level cell (TLC)-flashgeheugen.

Micron 5210 ION

“De Micron 5210 SSD is de betaalbare manier om van HDD’s over te stappen als je de enterprise-prestaties vergelijkt met de totale cost of ownership”, schrijft de fabrikant in een aankondiging. Het staaft die bewering met een specificatievergelijking van  de 1,92 TB 5210 met een 2,4 TB HDD met 10.000 rpm.

 

specificatievergelijking micron 5210 ssd

 

Willekeurige lees- en schrijfsnelheden zouden in dit geval respectievelijk 175 en 30 keer hoger liggen. In totaal ligt de total cost of ownership volgens Micron zo’n 10 procent hoger, maar krijg je daarvoor wel 12,4 keer betere prestaties in de plaats.

Afhankelijk van de workload heeft de 5210 ION een duurzaamheid van maximaal 0,8 DWPD (drive writes per day) over een periode van vijf jaar. Hoewel de duurzaamheid van QLC NAND lager ligt dan bij TLC NAND, had volgens Forward Insights 75 procent van alle enterprise SSD’s die in 2017 werden verscheept een DWPD-waarde onder 1.

Warme en koude opslag

Het is niet de eerste keer dat een SSD-fabrikant het riedeltje afsteekt dat de harde schijf overbodig wordt gemaakt. Het is waar dat de meeste groei van de opslagmarkt vandaag in het SSD-segment wordt gerealiseerd, maar harde schijven blijven nog steeds de voorkeur genieten voor ‘cold storage’ (het bewaren van grotendeels inactieve data, waarbij capaciteit primeert op snelheid).

Micron argumenteert dat zijn 5210 ION met name geschikt is voor nieuwe ‘cool/warm storage tiers’ in combinatie met TLC-SSD’s:

 

“Als je workloads realtime analytics, big data, content delivery, leesintensieve AI, data lakes voor machine of deep learning, BI/DSS en actieve archiefopslag omvatten, kan de Micron 5210 SSD indrukwekkende resultaten bieden. Het is niet ontworpen als vervanging voor TLC SSD’s, het is ontworpen om samen met TLC SSD’s te worden gebruikt voor nieuwe cool/warm storage tiers, als een manier om HDD’s steeds vaker te vervangen en meer enterprise workloads naar SSD’s te verplaatsen.”

 

De nieuwe Micron 5210 ION SATA SSD is algemeen beschikbaar in een 2,5 inch vormfactor en komt in drie formaten: 1,92 TB, 3,84 TB en 7,68 TB.

Gerelateerd: Waarom een professionele SSD meer geld kost