Belgische gemeenten kunnen vanaf 7 november gratis wifi-hotspots aanvragen bij EU

De Europese Commissie start vanaf 7 november met het uitdelen van vouchers voor zijn WiFi4EU-initiatief. Daarmee wil het de voorziening van gratis wifi-hotspots in de Europese lidstaten ondersteunen.

In een eerste ronde worden 2.800 vouchers uitgedeeld aan gemeenten over heel Europa. De vouchers hebben een waarde van 15.000 euro en moeten helpen bij de uitbouw van gratis wif-hotspots op openbare plaatsen.

“Iedereen laten profiteren van connectiviteit betekent dat het niet uitmaakt waar je woont of hoeveel je verdient”, zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, bij de lancering van het initiatief. “Daarom stellen we voor om elk Europees dorp en elke stad tegen 2020 uit te rusten met gratis draadloos internet rond de belangrijkste publieke centra.”

Europa trekt voor het project in totaal 120 miljoen euro uit tussen 2018 en 2020. Aan 15.000 euro per voucher komt dat neer op financiële steun voor 8.000 gemeenten of samenwerkingen van gemeenten bij de uitbouw van publieke gratis wifi.

België

In België komen alle gemeenten in aanmerking om een voucher aan te vragen. De subsidie dekt de uitrusting en installatiekosten van wifi-hotspots. Gemeenten die een voucher ontvangen, moeten wel nog zelf betalen voor de connectiviteit en het onderhoud voor een periode van minimaal drie jaar.

Gemeenten kunnen zich kandidaat stellen voor een voucher volgens het beginsel wie het eerst komt, het eerst maalt. Tegelijkertijd wil de Europese Commissie garanderen dat elke lidstaat een minimum aantal vouchers ontvangt.

Gerelateerd: Helft van Europa op 100 Mbps is onhaalbaar tegen 2020