Brussel versoepelt stralingsnormen voor 5G-netwerk

De drie telecomoperatoren en de Brusselse regering hebben een compromis gevonden om met versoepelde stralingsnormen een 5G-netwerk uit te rollen. Die aanpassing was noodzakelijk, want de huidige regels waren onmogelijk haalbaar voor 5G.

De stralingsnorm wordt verhoogd van 6 volt per meter naar 14,5 volt per meter buitenshuis en 9,5 volt per meter binnenshuis. Dat nieuws bevestigt Céline Fremault, Brussels minister van Leefmilieu aan L’Echo.

Met de nieuwe stralingsnormen kunnen de drie telecomoperatoren Proximus, Telenet en Orange nipt een 5G-netwerk uitrollen. Uit een onderzoek van het BIPT blijkt dat 14,5 volt per meter het absolute minimum is voor een krachtig 5G-netwerk.

50 keer strenger

De huidige normen die vandaag worden gehanteerd door Brussel zijn tot 50 keer strenger dan de aanbevelingen van de wetenschappelijke adviesorganisatie ICNIRP en de Europese Unie volgens De Tijd. Ook Alexander De Croo, Minister van Telecom, noemde de huidige norm eerder al ‘totaal onrealistisch’.

Fremault benadrukt dat ze nog verder had kunnen gaan, maar dat ze enkel de essentiële elementen heeft gekozen om 5G mogelijk te maken. In Brussel voelt ze vooral de druk van Ecolo om de normen te soepel te maken. Op een vierde telecomspeler zit Fremault niet te wachten. Zeker in Brussel volstaat drie volgens de minister.

Qualcomm heeft ondertussen de eerste 5G smartphone-antennes klaar en Lenovo de eerste 5G-smartphone. Het zal vermoedelijk nog enkele jaren duren voordat 5G in België beschikbaar is. In de VS en Zuid-Korea wordt dit eindejaar al in een aantal steden 5G uitgerold.