Huawei lanceert mobiel datacenter voor zelfrijdende auto’s

Huawei gaat de concurrentie aan met Nvidia op vlak van mobiele datacenters voor zelfrijdende auto’s. De nieuwe MDC 600 is een open platform met 352 teraflops aan rekenkracht en een latency van minder dan 200 ms. Huawei benadrukt de energie-efficiëntie van het nieuwe systeem.

Huawei opent het vizier op Nvidia met recente aankondigingen op de Huawei Connect 2018-conferentie in Shanghai. Na de AI-chips en bijhorende geïntegreerde oplossingen wil het nu ook een deel van de koek in de zelfrijdende auto-industrie.

De nieuwe Huawei MDC 600 is een mobiel datacenter dat de concurrentie aan moet gaan met de Nvidia Drive PX Pegasus. Beide zijn klaar voor Level 4 autonoom rijden en leveren software mee om partners aan de slag te helpen.

Huawei vs. Nvidia

Op vlak van specificaties doet de Huawei MDC 600 het net iets beter dan de Nvidia Drive PX Pegasus: 352 teraflops tegenover 320 teraflops. Huawei laat weten dat het nieuwe systeem 16 camera’s kan verwerken, 6 mmWave radars, 16 ultrasoon radars, en 8 lidars. Alles wordt geanalyseerd en berekend met een latency van minder dan 200 ms. De MDC 600 draagt het ASIL D-label, het hoogste veiligheidsniveau binnen de auto-industrie. Het mobiele datacenter bevat acht passief gekoelde Ascend 310 AI-chips.

 

huawei mdc 600

 

Huawei benadrukt dat de MDC 600 bijzonder zuinig opereert. In zijn meest efficiënte modus kan het mobiele datacenter 1 teraflops/s afleveren. De hele AI-core komt op 3 teraflops/s en de chipset alleen aan 2 teraflops/s. Nvidia heeft met Drive PX Xavier ook een energie-efficiënte oplossing met 1 teraflops/s maar heeft een  maximale rekenkracht van 30 teraflops en is een aparte oplossing.

Audi

Tijdens de persconferentie toonde Huawei een demo in samenwerking met Audi waarin een zelfrijdende auto een traject van enkele kilometers doorheen een onbekende Chinese stad aflegt. Het oogt allemaal relatief stroef met veel auto’s die moeten voorbijsteken door voorzichtige manoeuvres, maar Audi benadrukt dat de demo het resultaat is van 4,5 maanden werk met een prototype van de Huawei MDC 600. Met meer tijd zou het resultaat er veel vloeiender en beter uit zien.

Huawei en Audi gaan bovendien een strategische samenwerking aan om level 4 zelfrijdende auto’s uit te bouwen. Er zou ook met andere partijen worden gebabbeld, maar echt concreet is er nog niets dat Huawei vandaag wil melden.

Dat staat in schril contrast met Nvidia dat op zijn Drive PX-platform samenwerkt met Tesla, Audi, Mercedes-Benz, Toyota, Volvo, Volkswagen en 225 andere partners. Zowel Huawei als Nvidia leveren een open platform aan, maar Huawei zal flink moeten opboksen tegen Nvidia om marktaandeel te winnen. Op vlak van software en extra tools voor ontwikkelaars is Huawei voorlopig onduidelijk, net als de verdere integratie met servers voor het leerproces. In de nabije toekomst zullen ze meer nieuws onthullen over het ecosysteem.