Intel haalt 1 miljard dollar uit AI-business, 10 nm Xeon pas in 2020

Intel klopt zich op de borst met 1 miljard dollar aan inkomsten uit artificiële intelligentie (AI) in datacenters. Het verhoogt daarnaast de prognose van de datacenter business met 40 miljard naar 200 miljard dollar in 2022. Tot slot deelt de chipgigant een deel van zijn roadmap voor 2019 en 2020.

Intel krijgt op dit ogenblik van alle kanten concurrentie. AMD is voortaan een flinke concurrent met zijn Threadripper 2– en Epyc-chips en Google maakt al langer zijn eigen TPU’s. Op grafisch vlak is het al Nvidia wat de klok slaat in de datacenterwereld wat betreft AI en machine learning. Toch maakt Intel zich weinig zorgen en klopt het zich op de borst dat ze goed bezig zijn.

Optane DC

Navin Shenoy, EVP en GM van Data Center Group bij Intel, laat weten dat de toekomst er rooskleuriger dan ooit uit ziet. “We moeten de data holistisch bekijken. Vooral hoe we data sneller verplaatsen, meer ervan bewaren en de verwerking van alles van de cloud tot de edge.”

Intel maakt van de situatie gebruik om toe te lichten dat het de allereerste Optane DC-modules heeft geleverd aan Google. Intel combineert hiermee flash opslag en DRAM en verwacht een revolutie te starten in de datacenterwereld.


Lees dit: Datacenters en neurale netwerken: waarom Intel plots zelf grafische kaarten ontwikkelt


Gadi Singer, VP of Artificial Intelligence Products Group bij Intel, laat zegt tegen ZDNet: “Met de overnames van Nervana, Movidius, Mobileye en Altera staan we sterk op hardware- en softwarevlak. Zelfs met de introductie van GPU’s en gespecialiseerde acceleratoren zal Xeon steeds een primaire rol spelen.”

10 nm in 2020

Singer benadrukt dat het voor cloud service providers veel efficiënter is om Xeon-hardware te integreren wanneer je kijkt naar TCO en de vraag van enterprises vandaag. Intel heeft Xeon ook verder gefinetuned met AVX en andere extensies om simultane workloads te helpen. “Xeon is competitief omdat het flexibel is in het blenden van real-life workloads,” zegt Singer.


Lees dit: Microsoft Brainwave gebruikt FPGA om AI-ontwikkeling te accelereren


Naast Xeon heeft Intel ook Movidius VPU’s en FPGA’s die Microsoft Azure voeden. Microsoft Brainwave is daar een voorbeeld van dat Intel Stratix 10 FPGA-chips gebruikt.

Over de roadmap van 2019 en 2020 geeft Intel maar beperkte details. Cooper Lake komt in 2019, opnieuw een 14 nm Intel Scalable processor met verbeterde I/O, Optane DC-verbeteringen en een nieuwe Intel DL Boost. In 2020 plant Intel de eerste 10 nm Xeon Scalable processors (Ice Lake) te leveren. Ter vergelijking: volgend jaar start AMD met de levering van 7 nm Epyc 2-serverchips. De strijd tussen AMD en Intel zal de komende jaren hoog oplaaien.