De Croo wil vierde telecomspeler om mobiele data goedkoper te maken

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wil de weg vrijmaken voor de komst van een vierde mobiele netwerkoperator op de Belgisch markt. Dat moet de concurrentie verhogen en de prijzen doen dalen. De Croo ziet een opportuniteit bij de veiling van de mobiele frequenties volgend jaar.

Als het van telecomminister De Croo afhangt, krijgen Proximus, Orange en Telenet er binnenkort een vierde concurrent bij. In het voorjaar van 2019 vindt een nieuwe spectrumveiling plaats. De licenties voor de bestaande mobiele frequenties (900, 1800 en 2600 MHz) lopen in maart 2021 af en gaan opnieuw onder de hamer. Daarnaast zullen ook nieuwe frequenties (700, 1400, 3600 MHz) worden geveild voor het gebruik van 5G vanaf 2020.

Het is volgens De Croo een uitgelezen kans om ruimte te maken voor een nieuwe speler op de markt, door een gedeelte van het spectrum voor te behouden. Een nieuwe operator zou dan onmiddellijk kunnen starten aan de bouw van een 5G-netwerk en de andere providers stimuleren om ook een tandje bij te zetten. Een mobiele nieuwkomer zou bovendien ook aan een redelijke prijs toegang kunnen krijgen tot kabel en glasvezel.

Nu of nooit

België scoort bijzonder zwak in het gebruik van mobiele data en onze telecomprijzen liggen hoger dan in andere landen. “Door ruimte te creëren voor een nieuw, vierde mobiel netwerk zorgen we voor extra investeringen, sterkere prijsconcurrentie en lagere prijzen voor de consument”, zegt minister De Croo. Hij verwijst daarbij naar Frankrijk en Scandinavië, waar de komst van een vierde mobiele operator heeft geleid tot een prijsverlaging en meer gebruik.

De timing kan alleszins niet beter, met de spectrumveiling in het vooruitzicht. Het mobiele spectrum wordt meteen geveild voor een periode van twintig jaar. De Croo verwacht dat die veiling 700 miljoen euro kan opbrengen.