Botnets zorgen dagelijks voor 195.000 beveiligingsbedreigingen

Botnets vormen nog steeds een grote bedreiging. Volgens een onderzoek waren er vorig jaar ruwweg 195.000 bedreigingen per dag. Ook bleek niet de Mirai-botnet maar de Gafgyt als gevaarlijkste uit de bus te komen.

Botnets zijn een van de fundamentele tools die slechte actoren gebruiken om gevoelige gegevens te stelen en DDoS-aanvallen te lanceren,” vertelt Mike Benjamin, hoofd van CenturyLink Threat Research Lab. “Door globale botnetaanvaltrends en -methoden te analyseren, zijn we beter in staat om te anticiperen op en reageren op opkomende bedreigingen ter verdediging van ons eigen netwerk en die van onze klanten.”

Het onderzoek van CenturyLink Threat Research Lab wees volgens Itportal.com uit dat deze aanvallen een impact hadden op meer dan 100 miljoen unieke doelen. De meest genoemde landen in het rapport zijn VS, Rusland, China, Brazilië en Oekraïne. Dit zijn de landen met sterke of snelgroeiende IT-netwerken en infrastructuur, waardoor ze op verschillende manieren in het onderzoek boven kwamen drijven namelijk zowel als de bron als het doelwit van de meeste cybercriminele activiteiten.

De meeste slachtoffers bevinden zich ook in deze landen, evenals de meeste commando- en controleservers. Het rapport gaf ook aan dat het Mirai-botnet in de media onterecht als de gevaarlijkste werd behandeld. De Gafgyt maakte meer slachtoffers en had ‘merkbaar’ langere aanvalsduren.