Citymesh biedt met WiFiLab nieuwe, slimme beleving in Antwerpen

Citymesh wil meer smart cities bouwen. De Belgische telecomoperator gebruikt daarvoor access points van Ruckus Networks, de grootste integrator van publieke WiFi-netwerken in België is. Antwerpen is als eerste aan de beurt.

Citymesh is gespecialiseerd in de uitrol van grootschalige netwerken in stedelijke omgevingen, expo’s, events en vakantieparken. Nu gaan zij aan de slag met iets nieuws namelijk het bouwen van smart cities. In gemeenten als Knokke, Zottegem en Oostende worden de contouren van hoe het vorm gaat krijgen steeds duidelijker. En Antwerpen is volgens een persbericht van Citymesh inmiddels gestart met het bouwen van een SmartZone, dat een nieuwe dimensie moet geven aan bewoners, winkeliers, bedrijven en overheid.

“Antwerpen heeft de ambitie een pioniersrol op het vlak van smart city te vervullen,” vertelt Citymesh CEO Mitch De Geest over het SmartZone Project dat tot 2019 loopt. “Als innovatieve telecomspeler ondersteunen we de stad hierin, onder meer met een SmartZone die volledig van WiFi-dekking wordt voorzien. De volgende stap is het integreren van voetgangerstelling, diverse sensoren om de luchtkwaliteit te meten en het uitrollen van een small cell LTE aanbod (supersnel mobiel internet) op basis van onze eigen LTE-licentie. We willen een open samenwerking met alle belanghebbenden – bewoners, winkeliers, bedrijven en overheid – door het netwerk en de gegenereerde data op een transparante manier ter beschikking te stellen en zo co-creatie en kruisbestuiving tussen de diverse partijen aan te moedigen.”

Citymesh maakt gebruik van WiFiLab, hun eigen online managementplatform. Daarmee wordt niet alleen het netwerk beheerd, maar wordt tevens data verzameld wat tot interessante inzichten leidt. SmartZone Antwerpen wordt voorzien van access points van Ruckus, die de mogelijkheden levert om meer dan een WiFi-oplossing aan te bieden.“Op termijn gaan we onder meer ook de bewegingsstromen in de stad in kaart brengen en anonieme profielen van bezoekers, die inloggen op het WiFi-netwerk, aanmaken. Daaruit kunnen we interessante informatie destilleren voor het stadsbestuur en de winkeliers. Aan de andere kant kunnen we de boodschappen aan personen die “Daarnaast is een goed beveiligde verbinding vanzelfsprekend, waarbij de beveiliging zo min mogelijk ingrijpt op de gebruikerservaring. Het zijn belangrijke voorwaarden om van gewone steden slimme steden te maken,” aldus De Geest.

De verbindingen moeten niet alleen snel zijn maar bij piekbelasting optimaal blijven functioneren. Het is de bedoeling dat er overal bereik is, ook op de drukste plekken van de stad. “Daarnaast is een goed beveiligde verbinding vanzelfsprekend, waarbij de beveiliging zo min mogelijk ingrijpt op de gebruikerservaring. Het zijn belangrijke voorwaarden om van gewone steden slimme steden te maken.”