AWS stapt in low-code ontwikkeling met Honeycode

Amazon Web Services (AWS) breidt zijn diensten uit met Honeycode, een nieuwe services voor low-code software-ontwikkeling.

Amazon Honeycode is een volledig gemanagede service waarmee werknemers mobiele en webgebaseerde bedrijfsapplicaties kunnen bouwen, gebaseerd op een AWS-database, zonder veel programmeerkennis. Dat gaat van eenvoudige tracking-apps tot meer gecompliceerde apps voor projectbeheer, die meerdere workflows kunnen samenvoegen.

Omdat Honeycode op een onderliggende AWS-database draait, kunnen gegevens eenvoudig worden gekoppeld, gefilterd en gesorteerd met behulp van een point-en-click-interface, verschillende sjablonen en een gegevensinvoerstructuur die vergelijkbaar is met een klassieke spreadsheet.

Gratis tot 20 gebruikers

De nieuwe dienst lanceert in eerste instantie als bèta en is gratis voor apps met maximaal twintig gebruikers. Pas bij meer gebruikers worden kosten in rekening gebracht. Honeycode is volgens Amazon met name geschikt voor het maken van interne bedrijfsapps, maar kan ook voor extern apps worden ingezet.

“Klanten hebben ons verteld dat ze een behoefte hebben aan aangepaste applicaties, die veel groter is dan de capaciteit van ontwikkelaars om ze te maken”, vertelt Larry Augustin, vice-president bij AWS. “Nu met Amazon Honeycode kan bijna iedereen krachtige aangepaste mobiele en webapplicaties maken, zonder de noodzaak om code te schrijven.”

Concurrentie

De lancering van Honeycode past binnen een bredere strategie van AWS om zijn activiteiten uit te breiden buiten alleen het aanbieden van cloudinfrastructuur, om zo zijn positie tegenover Microsoft, Google en andere rivalen in de public cloudmarkt te bestendigen. Microsoft biedt met Power Apps zijn eigen platform voor low-code ontwikkeling aan.