10 minst geliefde programmeertalen bij ontwikkelaars

Elk jaar voert Stack Overflow een uitgebreid survey uit bij ontwikkelaars die actief zijn op het hulpforum. Op basis van de reacties van 65.000 gebruikers, stelde de website onder meer een top tien op van minst geliefde programmeertalen.

Stack Overflow publiceerde recent het rapport van zijn 2020 Developer Survey. Dat is het resultaat van een rondvraag bij 65.000 gebruikers van het hulpforum voor ontwikkelaars. De enquête werd in februari uitgevoerd, voordat de uitbraak van het coronavirus in maart een pandemie werd verklaard.

De survey geeft traditioneel inzicht in de demografische samenstelling van de ontwikkelaarsgemeenschap, wat ze belangrijk vinden in een job, en met welke tools en talen ze het liefst, maar ook het minst graag werken.

Minst geliefde talen

Om de minst geliefde programmeertalen te achterhalen, vroeg Stack Overflow welke talen ontwikkelaars nu wel gebruiken, maar waarvan ze geen interesse hebben om die te blijven gebruiken. Helaas voor ontwikkelaars worden enkele van de minst geliefde talen tegelijk ook het meest wijdverspreid gebruikt. In stijgende mate van afkeer, zijn dit de tien minst geliefde programmeertalen:

10. R – R is een programmeertaal voor statistische toepassingen, data-analyse en het visualiseren van informatie in grafieken.

9. Java – Java is al jarenlang één van de populairste programmeertalen en wordt onder meer gebruikt voor heel wat Android-apps.

8. C++ – De programmeertaal C++ dateert al van eind jaren 70 en is nog steeds erg populair dankzij zijn rol in verschillende besturingssystemen, browsers en games.

7. Ruby – Ook Ruby is snel uitgegroeid tot één van de populairste talen, met name dankzij Ruby on Rails, dat veel wordt gebruikt voor het bouwen van webapplicaties.

6. PHP – PHP is bijzonder populair voor webontwikkeling en het maken van interactieve webpagina’s. Het werkt ook goed samen met databases en wordt onder meer gebruikt voor Facebook.

5. C – C is één van de oudste programmeertalen. Het is niet alleen de voorganger van C++, maar vormde ook de basis voor andere populaire talen, zoals Java, PHP en JavaScript.

4. Assembly – Assembly is een zogenaamde low-level programmeertaal, bedoeld om operaties voor een specifieke machine of architectuur te schrijven.

3. Perl – Perl is meer dan dertig jaar oud en wordt gebruik voor zaken als prototyping, tekstmanipulatie, systeem – en netwerkbeheer, webontwikkeling en meer. Wereldwijd is het de best betaalde programmeertaal.

2. Objective-C – Objective-C is nog zo’n taal die is gebaseerd op C. Ze werd in de jaren 80 ontwikkeld voor NeXT-computers en daarna overgenomen door Apple als taal voor toepassingen op macOS en iOS.

1. Microsoft VBA – VBA, kort voor Visual Basic for Applications, krijgt de eerste plaats in het lijstje van minst geliefde talen. VBA is onderdeel van Office-applicaties als Word en Excel, en wordt gebruikt om taken te automatiseren, tabellen op te schonen, enzovoort.