Microsoft brengt .NET 5-preview uit

Deze week lanceert Microsoft de eerste developer preview van .NET 5, de nieuwe grote lancering in de .NET-familie. Het nieuwe .NET 5 komt komende november uit voor het grote publiek. Met het platform kunnen ontwikkelaars native apps bouwen voor Windows 10, iOS- en Android-apparaten. 

De .NET 5-preview is gebouwd op .NET Core 3.0 en 3.1, die in de tweede helft van 2019 werden gelanceerd. Volgens Microsoft werd .NET Core 3 in recordtijd omarmd door developers. In het afgelopen jaar trok het platform al een miljoen gebruikers aan, zo meldt ZDNet

De lancering van .NET 5 is een belangrijke gebeurtenis. Het zorgt voor een verdere vereniging van .NET-ontwikkeling voor desktop en mobiel. Deze vereniging wordt mogelijk gemaakt door het geïntegreerde platform voor het bouwen van mobiele apps: Xamarin. 

Platform van de toekomst

.NET 5 zal de volgende onderdelen bevatten: ASP.NET Core, Entity Framework Core, WinForms, WPF, Xamarin en ML.NET. Met het vooruitzicht op het nieuwe .NET 5 heeft Microsoft een duidelijke boodschap voor ontwikkelaars: “.NET Core en straks .NET 5 is het nieuwe .NET waarmee je alle nieuwe applicaties mee zou moeten bouwen.”

“Het hebben van een versie 5 die nieuwer is dan zowel .NET Core en .NET Framework maakt het ook duidelijk dat .NET 5 de toekomst is van .NET. Het is een verenigd platform voor het bouwen van elk type applicatie”, aldus Scott Hunter, director of program management bij Microsoft .NET.

Met de .NET 5-preview die Microsoft lanceert, kunnen developers hun bestaande projecten updaten door het target framework bij te werken.

Voorbereiden op de lancering

In de toekomst zal .NET 5 ook mogelijkheden bieden voor high-performance cloudapplicaties, betere ondersteuning voor containers en ondersteuning voor HTTP3. 

Voor nu spoort Hunter developers aan om al hun .NET Core-applicaties over te zetten naar .NET Core 3.1. Door dit te doen, kunnen ontwikkelaars zich alvast voorbereiden op de algehele lancering van .NET 5 aankomende november. “We zullen de overgang van .NET Core 3.1 naar .NET 5 zo pijnloos mogelijk maken”, belooft Hunter.