Suse: ‘Opensource wordt steeds groter en belangrijker’

“Opensourcesoftware is de toekomst”, dat beweert Melissa Di Donato, CEO van opensource softwarebedrijf SUSE. Volgens Melissa hebben veel mensen nog niet door wat het potentieel van opensource technologie is.

Het idee van opensource software gaat tientallen jaren terug, maar vooral sinds de komst van de cloud speelt het een belangrijke rol in de wereld van bedrijfstechnologie. Opensource geeft softwareengineers de mogelijkheid om elkaars creaties te gebruiken, hun eigen creaties te ontwikkelen en deze vervolgens weer terug in de community te plaatsen. 

Opensource drijft innovatie en een groot voordeel ervan is dat het gratis is. Dat is waarom bestuurders zoals Di Donato er zo zeker van zijn dat opensourcesoftware de toekomst is. “Ik heb ontzettend veel vertrouwen in de komende jaren. Opensource zal groter en rijker worden dan ooit tevoren”, aldus Di Donato.

Uitdagingen van opensourcesoftware

Ondanks het grote potentieel dat opensource met zich meebrengt, blijft er een belangrijke nuance. De ontwikkeling van opensource software is gebouwd op het concept dat softwarecode gratis en openlijk beschikbaar is. Hierdoor kan het voor bedrijven die gebouwd zijn rondom opensource technologie een uitdaging zijn om een duurzaam bedrijfsmodel op te bouwen. Het onderliggende product is immers gratis beschikbaar. Blair Hanley Frank, hoofdanalyst bij onderszoeksbedrijf ISG One verklaart: “Het is ongelofelijk moeilijk voor elk bedrijf om oneindig te blijven groeien. Dat wordt alleen maar moeilijker als er een gratis versie beschikbaar is van het hoofdproduct van het bedrijf.” 

Een oplossing voor dit probleem kan zijn om een deel van de software wel betaald te maken. De laatste jaren zien we steeds meer van deze ‘hybride bedrijven’. Deze bedrijven gebruiken een opensource project als basis voor het ontwikkelen van een commercieel product. Dat product wordt vervolgens beschermd met intellectueel eigendomsrecht en kan vervolgens verkocht worden.

Trouw aan het opensouce-model

Voor Di Donato is een hybride model absoluut geen optie. Het enige intellectuele eigendomsrecht dat Suse heeft is het logo en dat zal niet veranderen. “We willen het karakter van opensource niet verpesten”, vertelt Di Donato. “We zijn een opensource bedrijf en dat blijven we ook.” Volgens Di Donato heeft SUSE een werkend bedrijfsmodel gevonden dat opensourcesoftware koppelt aan winst. Het bedrijf verkoopt geen software, maar ondersteuning en dienstverlening aan de bedrijven die de opensourcesoftware van SUSE gebruiken.

“De opensource-mentaliteit is de kern van het bedrijf”, beweert Di Donato. “Opensource ontwikkelaars blijven in de eerste plaats trouw aan opensource. Als de strategie verandert, zijn ze weg.” Zodra dat gebeurt, blijft er weinig over van het bedrijf. Een opensourcesoftware-bedrijf kan geen intellectueel eigendom claimen. Daarom is het bedrijf niets zonder zijn ontwikkelaars.