Voormalige NSA- en Amazon-ontwikkelaars werken aan ‘Github voor data’

Engineers met achtergronden bij de NSA, Google en Amazon Web Services zijn samen een nieuw bedrijf begonnen: Gretel. Deze start-up richt zich op het helpen van ontwikkelaars gevoelige data veilig te kunnen delen en zo beter te kunnen samenwerken. 

Data is waardevol voor ontwikkelaars en engineers om nieuwe functies te bouwen en beter te innoveren. Er is echter ook een probleem. De data is vaak gevoelig en niet toegankelijk. Dankzij de vele regels is data niet zomaar binnen handbereik. Hierdoor kan het weken duren voordat developers goedkeuring krijgen om de data te gebruiken die ze nodig hebben.

De nieuwe start-up Gretel lost dit probleem op. “Het is minder een niche dan je zou denken”, zegt Alex watson, een van de co-founders. Developers in elk soort bedrijf kunnen met het probleem te maken krijgen, beweert Alex. Vaak hebben developers geen volledige toegang nodig voor een database, maar hebben ze slechts een deel nodig om mee te werken. Soms is echte gebruikersdata niet eens nodig, maar is data die lijkt op echte gebruikersdata al voldoende. 

Nieuwe mogelijkheden voor developers

“Het begint allemaal bij het zorgen dat data veilig is om te delen”, zegt Watson. Er al veel mooie gebruikerssituaties van wat mensen in staat zijn om te doen met data. Door data makkelijker beschikbaar te maken voor developers zullen er nog veel meer mogelijkheden ontstaan.

Platformen als GitHub worden al ruimschoots gebruikt om broncode te delen. Dit soort bedrijven maakt broncode toegankelijk en maakt het maakt het makkelijker om samen te werken. Alleen is nog geen GitHub voor data. En dat is hoe de oprichters Alex Watson, John Myers, Ali Golshan en Laszlo Bock zes maanden op het idee voor Gretel kwamen. 

Vliegende start

Gretel kreeg binnen korte tijd al veel aandacht. De start-up haalde 3,24 miljoen euro aan startkapitaal op om het platform van de grond te krijgen. De kosten voor het gebruik van Gretel zullen afhankelijk zijn van het gebruik. Dat is een vergelijkbare structuur als de manier waarop Amazon een prijskaartje hangt aan zijn cloud-diensten. 

“Op dit moment ligt onze focus op het bouwen van het platform”, zegt Watson. De startup wil zjin betrokkenheid met de developer-gemeenschap in de komende weken verbeteren. Het plan is om Gretel binnen zes maanden beschikbaar te maken voor gebruik.